Közélet

Ritkán jut csak igazság a megerőszakoltaknak

depresszió (Array)
depresszió (Array)

Összesen 1064 szexuális erőszak miatti büntetőeljárást tartanak nyilván a 2013 nyara és 2015 júliusa közötti időszakban.

Egy a háromhoz: a statisztikákból kiindulva nagyjából ekkora esélye van bíróságig jutni ma Magyarországon annak, aki elszánja magát, hogy szexuális erőszak áldozataként a rendőrséghez forduljon. Az Index a Belügyminisztérium Koordinációs és Statisztikai Osztálya által szolgáltatott adatokat elemezve megnézte, hogyan alakultak az elmúlt években a szexuális bűncselekmények miatt indult ügyek.

Összesen 1064 szexuális erőszak miatti büntetőeljárást tartanak nyilván a 2013 nyara – ekkor változott az új Btk.-val szexuális erőszakra az erőszakos közösülés – és 2015 júliusa közötti időszakban. Összesen 210 esetben – 19,7 százalék – elutasították a feljelentést. 482 esetben  – ami 45,3 százalékot tesz ki – megszüntették a nyomozást, míg 326 esetben vádat emeltek. Utóbbi 30,6 százalékot jelent.

Elenyésző azoknak az eseteknek a száma, amikor nem derül ki, ki volt az elkövető. Ilyenkor felfüggesztik a nyomozást, ami a statisztikában „egyéb befejezésnek” számít más lehetséges kimenetelekkel együtt. Az 1064-ből 46 eljárás ért véget “egyéb befejezéssel”. Jelentős változás nem volt ahhoz az időszakhoz képest, amikor még erőszakos közösülés volt a bűncselekmény a neve: azon a címen 27,3 százalékos volt a vádemelési arány 2010 és 2015 között. Még rosszabb a helyzet, ha szexuális kényszerítésről van szó: 365 eljárásból 60 ért vádemeléssel véget, ez mindössze az esetek 16,4 százaléka.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik