Light

Ilyen melegben oda kell ám figyelni, hogy ne romoljon meg az étel

ételosztás (Array)
ételosztás (Array)

Mert nagyon meleg van és ilyenkor könnyen megromlik az étel.

Kánikulában gyakoribbak az élelmiszer eredetű megbetegedések, ennek elkerülése érdekében nyáron különösen oda kell figyelni az ételek előkészítésére, kezelésére, tárolására, hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken.

Élelmiszer eredetű megbetegedéseket az elfogyasztott ételben lévő baktériumok, vírusok, méreganyagok okoznak. A leggyakoribb tünetek a hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök, általános rosszullét, esetenként láz. A legtöbb ételmérgezés a háztartásokban történik az alapvető szabályok be nem tartása miatt.

Nyáron különösen figyelni kell a hús- és baromfitermékek, valamint a nyers tojást tartalmazó élelmiszerek (majonéz, habos, krémes sütemények) megfelelő előkészítésére, kezelésére, tárolására. Veszélyforrás minden hűtést igénylő, gyorsan romló élelmiszer is, például a tej, tejtermékek, vagy nyaralásnál a tengeri ételek, kagyló, különösen nyers állapotban fogyasztva.

A Nébih figyelmeztet, hogy megbízhatatlan helyről, nem tiszta, alkalmi árustól ne vásároljunk élelmiszert. Kerülendők a gyanúsan előnyös akciók is, mert a termékek szennyezettek, romlottak lehetnek – teszik hozzá.

A megmaradt vagy későbbi felhasználásra szánt ételt minél hamarabb le kell hűteni, mert néhány órányi szobahőmérsékleten tárolás már veszélyes lehet. Felhasználás előtt újra át kell forrósítani az ételt, nem elég csak megmelegíteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik