Nagyvilág

Lavrov kiakasztotta az MTI káromkodásmérőjét

lavrov (Array)
lavrov (Array)

Az orosz külügyminiszter elkáromkodta magát egy sajtótájékoztatón, ahol olyat mondott, amit még hírügynökség sem mert leírni.

Kapcsolódó cikkek

A LifeNews hatalomhoz közeli orosz kereskedelmi televízió internetes oldalán is megtekinthető videofelvételen jól hallható és látható, amint Szergej Lavrov a szaúd-arábiai külügyminiszterrel közösen tartott keddi tájékoztatón a mikrofon előtt ülve valakikre utalva maga elé mormogta, hogy “debilek”, és az MTI szerint ezt megspékelte egy nyomdafestéket nem tűrő kurta szitokszóval. Akkor káromkodott, amikor egy válaszát a tolmács arabra fordította.

SMS zaklathatta fel

A felvételt meghallgatva orosz nyelvi szakértőnk a bljágy szót véli kihallani, amely szó szerint kurvát jelent, de szóhasználatban inkább a kurva életbe, kurvaanyja elharapását érthetjük rajta.

A Kommerszant című orosz napilap szerint kétféle magyarázat fűzhető a miniszter nem mindennapi viselkedéséhez. Az egyik szerint Lavrov a mobiltelefonjára érkezett sms-üzenetre reagált ilyen idegesen. A másik feltételezés szerint a folyamatosan kattintgató fotósok zavarták a külügyminisztert, akiről tudni lehet, hogy nem szereti a tolakodó riportereket. Utóbbiak ugyanis “nem túlzottan fotogén” pillanatait is rögzíteni akarják. Amikor egy kérdésre válaszolva Lavrov megigazította szemüvegét, a fotósok azonnal lefényképezték.

Az orosz diplomácia nagy tapasztalattal és komoly nemzetközi hírnévvel rendelkező, ugyanakkor keménységéről ismert vezetője a káromkodás után alig egy perccel – a tájékoztatóról készült felvétel 43. percében – odafordult a vele szemben elhelyezett széksorban, tőle kissé jobbra ülőkhöz és kétszer is megkérdezte tőlük, “nem zavarjuk önöket?”. Az érintettek valószínűleg beszélgethettek.

Letagadták a káromkodást

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium hétfőn hivatalába lépett szóvivője az esetről úgy nyilatkozott, hogy bár ő vezette a sajtótájékoztatót, nem hallotta, hogy a tárcavezető káromkodott volna. “Nem tudom kommentálni azt, amit nem hallottam (…) Köhögött, nem tudom, mi volt vele. Nem tudom, mi volt a háttérben, vagy párhuzamosan még valami” – hangzott Zaharova magyarázata.

Hozzátette, “azt mondhatom, hogy minden, ami lényeges volt a (Lavrov) beszédében, szerepel a jegyzőkönyvben, hallható a felvételeken. A sóhajtásokat, köhögéseket és valamiféle közbevetéseket kommentálni, nos ez nem tartozik a tárgyalások témájához” – közölte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik