Nagyvilág

Bezzeg a szomszédban: negatív inflációnak örül Románia

elelmiszer(210x140).jpg (Array)
elelmiszer(210x140).jpg (Array)

Júliusban 1,7 százalékkal alacsonyabbak voltak Romániában a fogyasztói árak az egy évvel korábbi szinthez képest - derült ki kedden a román országos statisztikai intézet közléséből.

Ez az érték újabb történelmi mélypont a rendszerváltozás után, miután júniusban először került az infláció negatív tartományba az elmúlt huszonöt évben. Akkor az árak 1,6 százalékkal voltak alacsonyabbak.

Éves összevetésben a legnagyobb mértékben az élelmiszerek lettek olcsóbbak, amelyek 7,25 százalékkal kerültek kevesebbe, ugyanakkor a nem élelmiszerek 1,26 százalékkal, a szolgáltatások 2,20 százalékkal drágultak. A román kormány júniustól terjesztette ki valamennyi élelmiszerre a 9 százalékos kedvezményes áfát a 24 százalékos általános kulcs helyett.

Olcsóbb élelmiszerek, szép kilátások

A havi infláció is csökkent, júniushoz képest az árak 0,7 százalékkal voltak alacsonyabbak. Az élelmiszerek 1,7 százalékkal olcsóbbodtak, ugyanakkor a nem élelmiszerek 0,5 százalékkal, a szolgáltatások 0,1 százalékkal drágultak. Júliusban a fogyasztói árak 1,39 százalékkal voltak alacsonyabbak tavaly év végéhez képest.

A román nemzeti bank a múlt héten lefelé módosította az idei és a jövő évi inflációs előrejelzését, eszerint a fogyasztói árindex az idei év végéig negatív tartományban marad. A jegybank szerint az idén év végén az árak éves csökkenése 0,3 százalék lesz. Korábban 0,2 százalékos árindex-növekedést jeleztek. A jövőre a fogyasztói árindex a központi bank előrejelzése szerint visszakerül a pozitív tartományba, így 2016-ban 0,7 százalékos éves inflációra számítanak, ami 1,2 százalékponttal alacsonyabb a korábban jelzettnél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik