Nagyvilág

Romániai magyar kórház: szép, de hogy ki fizeti, az kérdés

A Magyar kormány beszállna egy nagyváradi kórházépítési projektbe. A látványterv szép, arról azonban kevés szó esik, ki finanszírozza - számol be a hvg.hu.

A látványtervek alapján olyan kórházat építene a magyar kormány Nagyváradon, amelyik egyetlen magyar kórházra sem hasonlít, ilyen kórházat szeretne a Királyhágómelléki Református Egyházkerület. Csűry István püspök beiktatása óta dédelgeti a református magyar kórház létrehozásának tervét, az ispotálynak szánt telket pedig már meg is vették Nagyvárad határában, egy Reál üzlettel szemben és elkészült egy félezer oldalas megvalósíthatósági tanulmány is – idézi a hvg.hu a erdon.ro romániai híroldalt.

Míg a hazai közvéleményt a múlt hét végén tájékoztatta a tervről Zombor Gábor, az egészségügyért felelős államtitkár, a királyhágómellékiek püspöki delegációja napokkal korábban tárgyalt az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) – írja a portál. Június elsején vette át az államtitkár Csűry István kezéből a kórházépítési tervdokumentációt.

Csak az épület 3 milliárdba kerülhet

„A tervet Orbán Viktor miniszterelnök teljes mellszélességgel támogatja” – nyilatkozta Zombor a Magyar Nemzetnek. Az egészségügyért felelős államtitkár kitérő választ adott arra az újságírói kérdésre, hogy ki finanszírozza a beruházást. Maga az épület hárommilliárd forint körüli összegből jönne ki az egyházi tervek szerint, további 1,5 milliárd forintra lenne szükség az orvosi műszerek, eszközök és bútorok beszerzésére.

 Így nézne ki a romániai magyar kórház Forrás: erdon.ro

Az erdon.ro szerint a beruházás fedezetének zömét a magyar államtól várja az egyházkerület, de a berendezés egy részét összekalapozná külföldi kapcsolatai révén. A kórház működésére különböző alapítványokon keresztül várnának magyar állami támogatást, de a román társadalombiztosítót is bevonnák, ahogyan a magánfinanszírozás is szerepelhet az üzleti modellben.

A cikk emlékeztet: jövő évi költségvetési törvénytervezetben az Emmi büdzséjében az összes egészségügyi intézmény fejújítására 1,2 milliárd forintot,  beruházásokra pedig 5,3 milliárdot szánna a kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik