Nagyvilág

Putyin Disneylandje tankokkal és rakétákkal van tele

hazafias park (Array)
hazafias park (Array)

A harci eszközök, amelyek a háborúkban emberéletek kioltására használatosak, itt egy vidámpark látványosságai, amelyek közt önfeledten játszanak a gyerekek.

A mostani feszült helyzetben különösen fontossá vált Oroszország számára az erőfitogtatás, meg is ragadnak minden alkalmat: az elnök a múlt héten felavatta a Hazafias Parkot, az orosz hadiipar Disneylandjét. Gyerekek játszanak önfeledten a harckocsikon, családok fagyiznak békésen az egész kontinenseket elpusztítani képes fegyverarzenál között.

A Hazafias Park alig egy órára van Moszkvától, a CNN tudósítójának egy apuka azt mondta: Oroszország legyőzhetetlen, és azért hozta el kisfiát, hogy ezt ő is megtanulja. Sokan putyinos pólóban érkeznek, de a park szuvenírboltjai azért még nem tartanak ott, hogy az elnök képmásával díszített ajándéktárgyakat áruljanak. Katonaruhákat viszont minden méretben – a cél, hogy a hadsereg minél menőbb legyen az oroszok körében és a gyerekeket is megszólítsák.

Sokan állnak sorba, hogy kipróbálják az éttermet, ahol ugyanazt szolgálják fel, amit a katonák is esznek. Hazafias zenék szólnak egész nap, egy színpadon a légierő kórusa váltja egymást katonának öltözött táncosokkal. A látogatók harci bemutatókat is megnézhetnek: nagy szovjet és orosz csatákat játszanak el újra a parkban.

A kiállított tárgyak közt fontos helyen van egy Buk rakétakilövő rendszer: ilyennel szedték le tavaly nyáron Kelet-Ukrajna felett a maláj utasszállítót, 298-an vesztek oda. De ez itt senkit nem érdekel, a harci eszközök, amiket a háborúkban emberéletek kioltására használnak, itt egy vidámpark látványosságai – áll a tudósításban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik