Élet-Stílus

Bici néni akkorát sakkozik, hogy beleremeg a Guinness

Sinka Brigitta 87 évesen egy kubai rekordot akar megdönteni, a szimultán sakkozás világrekordját. 13 ezer partinál jár, pár száz választja el az új csúcstól.

Jose Raul Capablanca kubai sakkozó az 1920-as években felállította a szimultán sakkozás világcsúcsát, amit most egy magyar nagymama, a 87 éves Sinka Brigitta készül megdönteni. Ez akkora dolog, hogy az AFP hírügynökség is cikket szentelt neki. Sinka néni amatőr sakkozó karrierje során mintegy 13 ezer meccset játszott le szimultánban, míg Capablanca 13 545 meccset tolt le 1888 és 1942 között. Sinka Brigittának tehát csak párszáz meccs hiányzik, amit a következő hétvégén akar bepótolni.

“A sakk az életem, a szimultán játék a szenvedélyem” – mondta a nyugdíjas, miközben 16 asztalon játszott egy budapesti középiskolában. Bici néni, merthogy így becézik, így görgette végig sakkozói életét is: nyári táborokba járt, ahol éjjel-nappal sakkozott a gyerekekkel. Nevetve hozzá is tette, rengeteg kilométert lejárkált már élete során, ahogy tábláról táblára vándorolt.

 

A 13 éves Martint is megkérdezték, ő is próbálkozott Bici néni ellen, de esélye sem volt. “Mindig előre látja, mit fogok lépni, úgy látszik minél öregebb vagy, annál jobb játékossá válsz” – mondta. Bici néni ráadásul úgy nyomja ilyen jól a játékot, hogy már túlvan három szívműtéten. Persze a kórházban is lejátszott egy 14 táblás játékot az ápolókkal.

Bici néni amúgy 2010-ben szerzett tudomást a kubai rekorder teljesítményéről, azóta próbálja ezt a Guinness-csúcsot megdönteni. Annyiban Capablanca előtt jár, hogy a kubai meccseiről nem sok feljegyzés készült, Sinka néni viszont minden meccsét vezeti egy füzetbe, felírja az ellenfeleket, időpontot és helyszínt is.

Az 1928-ban született Bici néninek még az apja mutatta meg az első sakklépéseket négyéves korában. Azóta kétszer is beválasztották a sakkolimpiára induló női csapatba, de mindkétszer lecsúszott valahogy a versenyekről. Mindenesetre elég diadalmas a karrierje: meccsei 86 százalékát meg is nyeri.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik