Belföld

Az államtitkár szerint a népkonyha ad választ a kistelepülések problémájára

ételosztás (Array)
ételosztás (Array)

Egyházi és minisztériumi összefogással 630 adag meleg ételt osztanak szét hét Somogy megyei faluban – a népkonyhánál sorok állnak.

A Somogysárdi Római Katolikus Plébánia, a Kaposvári Egyházmegye, a Baptista Szeretetszolgálat, az Assisi Szent Ferenc konyha és az Emberi Erőforrások Minisztériuma fogott össze, hogy Somogy megye hét településén naponta 630 rászorulónak juttassanak el meleg ételt – tudósít a Sonline.hu. A keddi ételosztásra a sajtót is invitálták: voltak, akik ezért aznap el se mentek, mert szégyellik a szegénységüket.

Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős államtitkár szerint a modellprogram mintaként szolgálhat az egész országban. A kistelepülések problémájára ad választ – tette hozzá.

Világos Krisztián plébános azt mondta: olyan mélyszegénységben élő embereknek juttatnak napi egyszeri meleg ételt, akiknek szociális ebédre sem telik. A minisztérium hatmillió forintos támogatásával vásároltak autót, amivel elszállítják a falvakba az élelmet.

Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke arról beszélt, hogy a program következtében csökkent a bűncselekmények száma: korábban élelem reményében törtek fel kamrákat, füstölőket, ólakat.

A szegénységüket felvállalók azt mondták: óriási segítség a napi meleg étel. Kőkúton Kalányosné azt mondta: a legnagyobb baj, hogy a kistelepüléseken legfeljebb közmunka van. Kaposváron is próbálkozott, de sehol nem fizették volna a beutazását, viszont annyira keveset keresne, hogy azt nem tudná fizetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik