Belföld

Életveszélyes mentőautóktól tart az orvosi szervezet

Mentőautó (Array)
Mentőautó (Array)

Nem tudják pótolni az elhasználódott járműveket, a betegellátáshoz sincs elég nővér.

Elutasítja a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság a szakmai minimumfeltételekről szóló rendelet felpuhítását – írja a Magyar Nemzet. A szervezet elnöke, Berényi Tamás a lapnak elmondta: a rendeletet évek óta folyamatosan próbálják nyirbálni, ha tovább lazítják, már nem tudják biztonságosan ellátni feladataikat.

Berényi emlékeztetett: jelenleg is zajlik az ÁNTSZ országos ellenőrzése, melyből minden bizonnyal ki fog derülni, hogy nagyon kevés egészségügyi szolgáltató felel meg a feltételeknek. Attól tartanak, hogy a körülmények javítása helyett a feltételrendszert fogják majd hozzáigazítani a valósághoz. Konkrétumként említette, hogy a mentőautók használati időtartama tíz év, de a járműveket nem tudják pótolni, így előfordulhat, hogy a működési időtartamot tolják ki.

Az elnök szerint ez nem betegcentrikus gondolkodás, hanem a társadalom veszélyeztetése. Arra is kitért, hogy ha egy sürgősségi osztályon naponta 30-70 beteg fordul meg, egy vagy két nővér nem elég arra, hogy folyamatosan figyelemmel kísérje őket. Továbbá ha kevés az orvos és a mentős, nagyobb a várakozási idő és a hibalehetőségek száma.

2012-ben az ÁNTSZ megállapította, hogy Magyarországon egyetlen kórház sem felel meg minden tekintetben a minimumfeltételeknek, de a kórházszövetség akkor azt kérte: a biztonságos betegellátás érdekében inkább legyenek magas elvárások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik