Belföld

Dániában ragadt egy kislány a magyar állam tehetetlensége miatt

Fél éve várják a szülők, hogy a tavaly novemberben született baba papírjai elkészüljenek, addig a család sem láthatja Zorkát.

Két éve költözött egy magyar pár Dániába tanulni – az észak-európai országban jól alakultak dolgaik, találtak a tanulás mellett is végezhető munkát, majd összeházasodtak, tavaly novemberben pedig kislányuk született. Úgy tervezték, hogy idén hazajönnek: a rokonok és az ismerősök már nagyon szeretnék látni a babát, de nem lehet, mert a magyar hatóságoktól fél éve nem kapják meg Zorka magyar okmányait – írja a 444.

Az Alaptörvény biztosítja, hogy a magyar állampolgár gyereke születésétől fogva magyar állampolgárnak számít, ezt az sem befolyásolja, hogy a kislány Dániában született. Ahhoz, hogy ezt okmányokkal is igazolni lehessen, a szülőknek előbb itthon is anyakönyveztetniük kell, hogy összeházasodtak és gyermekük született. A törvény szerint ennek két hónapon belül meg kellene lennie, a házaspár azonban január óta hiába vár.

A dédnagymama is hiába várja

A magyar közigazgatás eddig a házasságról szóló papírt bírta kiállítani, a határidő kétszeres túllépésével. A dokumentum azonban még mindig nem érkezett meg Dániába. A kislány anyakönyvezéséhez szükséges papírokat áprilisban tudták beadni a magyar hatóságoknak, de a nagymama érdeklődésére kiderült, hogy még be sem került a Fővárosi Kormányhivatal rendszerébe.

Amíg a kislánynak nincs magyar születési anyakönyvi kivonata, magyar útlevelet sem igényelhet, anélkül nem tud hazajönni. A magyar konzulátuson kérhetnének ideiglenes igazolást, de azzal meg nem tudnának visszatérni Dániába.

A kilencvenéves dédnagymamát, aki már állandó ápolásra szorul, a család még igyekszik biztatni, hogy találkozhat Zorkával, de nem tudják megmondani neki, hogy ez mikor történhet meg, a lefagyott bürokrácia miatt. A kormányhivatal egyik dolgozója azt mondta a portálnak, hogy van, aki már több mint egy éve vár arra, hogy elintézzék az ügyét. A rendszert idén ugyan átszervezték, de a hatékonyságot tekintve semennyire nem sikerült előrelépni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik