Belföld

Szijjártó: az embercsempészek úgy ismerik a jogszabályokat, mint azok megalkotói

szijjarto-peter(210x140).jpg (Array)
szijjarto-peter(210x140).jpg (Array)

A politikai menekülteket Magyarország mindig befogadta, mindig menedéket adott nekik - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter kedden az M1 aktuális csatornán.

Szijjártó Péter emlékeztetett: Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn levélben jelezte az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökének, hogy Magyarország kezdeményezi, ősszel Budapesten rendezzenek csúcsértekezletet a nyugat-balkáni migrációs útvonallal kapcsolatos problémákról. A hét második felében az Európai Tanács ülést tart Brüsszelben, és ott napirenden lesz a kérdés.

A miniszter közölte: Orbán Viktor arra utasította, hogy a jövő héten az Európai Bizottság három tagjával, köztük Federica Mogherinivel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottjával vitassa meg a kérdést, és készítsék elő a budapesti konferenciát.

A gazdasági bevándorlók más kategóriába tartoznak

A külügyminiszter azt mondta: világos választóvonalat kell húzni a politikai menekültek és a gazdasági bevándorlók közé. “A politikai menekülteket Magyarország a történelménél és a tapasztalatainál fogva mindig is befogadta, számukra mindig is menedéket adott.” Amikor a Nyugat-Balkánon még háború dúlt, Magyarország minden komolyabb nemzetközi segítség nélkül befogadta az onnan érkező menekülteket, akik a háború elől mentették az életüket, a családjaik életét – mondta Szijjártó Péter.

A gazdasági bevándorlók ugyanakkor más kategóriába tartoznak, esetükben azt a megoldást kell választani, amelyet Magyarország már régóta szorgalmaz, vagyis az unión kívül kell keresni a megoldást – jelentette ki. Kifejtette: azokkal az országokkal kell dűlőre jutni, ahonnan ezek a menekültek elindulnak, hiszen ezeket az államokat általában nagyon sok pénzzel támogatja az EU és más nemzetközi szervezetek fejlesztési programok keretében. Véleménye szerint feltételül kellene szabni, hogy ezeket a forrásokat úgy kell felhasználni, hogy az országban érezhető életszínvonal-növekedés, gazdaságfejlesztés legyen, hogy azok a gazdasági okok, amelyek miatt a gazdasági bevándorlók elindulnak, megszűnjenek.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy “az embercsempészek legalább olyan jól ismerik az európai jogszabályokat, mint azok, akik ezeket az európai jogszabályokat meghozzák”. Úgy látja, ezeket a “bűnözőket” mielőbb el kellene fogni, az eszközeiket meg kellene semmisíteni, mert ha ezt “a nemzetközi bűnszervezetet” fel tudják számolni, akkor nagy lépést tennének a bevándorlás megállításáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik