Belföld

Tízezer milliárdot követel az államtól a nyugdíjas téeszelnök

Termofold(960x640).jpg (Array)
Termofold(960x640).jpg (Array)

Szalai József az egykori téesz-tagok és örököseik valódi kárpótlásért küzd – írja a sonline.hu

A 82 éves segesdi férfi szerint a rendszerváltás utáni kártalanításnál sokkal kevesebbet kaptak, mint amennyi megillette volna őket egykor államosított földjeikért. Szerinte most egy sztrádaépítésnél hektáronként 3,5 millió forintot fizet az állam, amihez képest aránytalan az 1000 forintos kárpótlási jegy.

Szalai József összesen ötmillió hektár szántó és egymillió hektár erdő után követel tisztességesebb kárpótlást mintegy egymillió embernek. Számításai szerint ez 10 ezer milliárd forintot jelentene a költségvetésnek.

A férfi a sonline.hu-nak azt mondta, 2008-ban fogtak össze társaival. Leveleket írtak az Országgyűlésnek, minden hivatalban lévő kormányfőnek, köztársasági elnöknek, közjogi méltóságoknak. Csak Sólyom László válaszolt, bár ő sem karolta fel ügyüket. Miután az összes fórumot megjárták, az Európai Unióhoz fordultak segítségért.

Szalai Józsefnek Brüsszelből azt válaszolták, hogy valóban közérdekű problémát vetett fel, de forduljon az Emberi Jogok Európai Bíróságához, ahol viszont konkrét adatokkal kellene alátámasztani beadványát a kár mértékéről. A nyugdíjas ezt egyedül nem tudja összegyűjteni az egész országra vonatkozóan, földhivatali kutatásokra pedig már nincs kapacitása. Az idős férfi mégsem tett le róla, hogy tovább küzdjön a magyar parasztság kisemmizése ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik