Belföld

Fidesz-támogatottság: már nem hasad tovább

fidesz (Array)
fidesz (Array)

A Nézőpont Intézet szerint nagyon elkötelezett a kormánypártok megmaradt szavazótábora, ezért állt meg a visszaesés.

Masszív, stabil és elkötelezett a kormánypártok szavazótábora, nem valószínű, hogy tovább csökkenne – mondta a Nézőpont Intézet ügyvezetője az M1 műsorában.

Fodor Csabát annak kapcsán kérdezték meg, hogy a Nézőpont legfrissebb közvélemény-kutatásából kiderült: a Fidesz-KDNP ősz óta sokat veszített támogatottságából, de a visszaesés egy ideje megállt. Az ellenzéknek nincs ennyire stabil tábora – tette hozzá.

Az elemző szerint a baloldalnak lett volna öt éve az építkezésre, arra, hogy vérfrissítést hajtsanak végre, az embereket valóban érdeklő témákkal és új arcokkal álljanak elő, ehhez képest öt éve nagyon komoly és mély identitásválságban vannak. A Jobbik táborának pedig van egy sajátos kettőssége: egy „régi mag”, mely a párt „nyelvi radikalizmusára” fogékony és egy új tábor, amelyet a „látszólag mérsékelt” kommunikációval sikerült megcélozni. Komoly dilemma előtt áll a párt, hogy melyik tábor irányába forduljon, mert azzal a másikat eltaszítja magától.

A Nézőpont felmérése szerint a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében 27 százalék, a Jobbiké pedig 16, hárommal kevesebb az áprilisban mért 19 százaléknál. A szocialisták szintén 3 százalékpontot veszítettek, 7 százalékon állnak, az LMP-re és a DK-ra pedig 6-6 százalék voksolna a kutatás szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik