Belföld

Érvek és ellenérvek a Kölcseyre tervezett bicikliúthoz

Kerékpárút épül a Kölcsey utcán, de azt az ott lakók többsége nem szeretné, derült ki egy csütörtök esti utcafórumon Vásárhelyen.

Újváros ezzel is gazdagodik

A Kölcsey utca derekára hívott össze utcai fórumot Molnárné Kecskeméti Rita Újváros képviselője, miután a korábbi városrészi fórumon több kérdést is megfogalmaztak az ott lakók, így akkor Lázár János országgyűlési képviselő azt javasolta, a tervezett nyomvonal vitájára a helyszínen is sor kerülhetne.

A képviselőasszonyt a Kölcsey és a Széchenyi utcák sarkán várták az érintettek, és hamar kiderült, a többség nem, vagy nem az eltervezett formában szeretné a kerékpárutat. Molnárné Kecskeméti Rita elmondta, öröm az ha egy városrész infrastruktúrával fejlődhet, ezt az utat pedig igen sokan fogják használni.

750 méter hosszú 2 méter széles

A lakosság jó része a városrészen keresztül jut el az ipari parkba, ahol a város iparűzési adójának csaknem fele keletkezik, 100 vállalkozásnál 3500 ember dolgozik, ez pedig naponta több mint 3000 biciklist jelent. Mivel a fő útvonal a Csomorkányi út balesetveszélyes és kerékpáros forgalomra alkalmatlan, ezért döntöttek a Kölcsey utca mellett.

nagyjából itt fut majd a kerékpárút a régi út mellett

Mucsi László a Városfejlesztési iroda vezetője az építendő út műszaki paramétereiről beszélt. A kerékpárút a páros oldalon a házak falától 7-7,5 méter távolságban halad majd. Szélessége 2 méter 25 centi lesz, 50-50 centis zúzottkő padkával. Hossza az utcáéval megegyezően 750 méter körül alakul. Emellett a Síp utca és a Virradat sor közötti rövidebb rész is megépül.

Pedig itt már van egy bicikliút

A fórumon főleg a páros oldalon lakók, tehát a leginkább érintettek fogalmazták meg ellenkezésüket és nemtetszésüket. Sokan azt sem értették miért kell ide bicikliút, amikor a meglévő út már eredetileg is annak készült, csak időközben kettős hasznosításúra minősítették.

Egyesek szerint a forgalom sem indokolja a külön kerékpárutat, míg mások a házak előtt lecsökkenő terület miatt emeltek szót. Az utca mezőgazdasággal foglalkozó lakói azt jelezték, nem fognak tudni megállni a bejáróban, minden esetben be kell állniuk traktorral, kombájnnal az udvarba, még ha csak egy órára mennek is csak haza.

A képviselőasszony ígéretet tett arra, hogy azon házak előtt, ahol nagyobb forgalom, nehezebb gépek ki-be járása várható, megerősítik a bicikliút átvezetését. Ugyancsak megígérte, megfelelően gondoskodnak a csapadékvíz elvezetéséről, mivel az utca építése óta balra dől, így az út és a készülő bicikliút között tócsák és sár alakulna ki.

Volt aki a hó eltakarításról érdeklődött mivel ez eddig ebben az utcában nem volt divat, válaszában Mucsi László elmondta, a kerékpárutak sokszor még hamarabb megtisztításra kerülnek mint az utak egy havazás után.

Aláírást is gyűjtenek ellene

Egy az utcában lakó fiatalember, Barna Miklós kijelentette, minden eszközzel meg fogja akadályozni, hogy itt kerékpárút épüljön – indoklásként az utcára kiengedett gyermekei biztonságát és a lecsökkent mozgásteret említette. A fórumra már papírokkal érkezett és aláírásgyűjtésbe kezdett, közben elmondta, az utca lakosságának 70 százalékát meg fogja ennek nyerni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik