Belföld

Kendi nem lép vissza, Szabó Bálint is megjelent és újra támad

Továbbra is Kendi Imre a Jobbik listavezetője Vásárhelyen. A bejelentésen megjelent a napokban támadást indító Szabó Bálint is.

Sajtótájékoztatón reagált a Jobbik hódmezővásárhelyi szervezete az őszi választásokon listájukat vezető Kendi Imre elleni támadásra, úgy hogy meghívták a párt országgyűlési képviselőjét Hegedűs Lórántnét is.

Emlékeztetőül: A Jobbik a korábbi hírek ellenére nem polgármesterjelöltenek, hanem listavezető képviselőjelöltnek indítja ősszel a K’Art vezetőjét Kendi Imrét. Erre a K’Art-tal szemben követeléssel élő cégek képviselője, Szabó Bálint azzal a bejelentéssel reagált, nem hagyják, hogy egy gazdaságilag megkérdőjelezhető vállalkozó képviselő legyen.

A sajtótájékoztató kezdetén a vásárhelyi Jobbik irodát belülről bezárták, ám kívül megjelent Szabó Bálint. Kopogtatott, rövid közjáték után végül, mikor megígérte, hogy annak végéig nem szólal meg, beengedték és helyet foglalt a sajtó munkatársai között.

Dombi-Kiss László a Jobbik városi elnöke elmondta, felháborítónak tartja hogy Szabó Bálint felszólította őket Kendi visszaléptetésre. Elutasítják az útlezárással, demonstrációval való fenyegetést és azt is hogy klilátásba helyezte Szabó az alakuló díszközgyűlés botrányba fullasztását. Szabó Bálintot politikai prostituáltnak nevezte, aki olyan ügyekkel hozható kapcsolatba, mint cigányszavazok vásárlása, megerőszakolási -, vagy az Eduardo-Rózsa Flores  -ügy.

Elmondta még, 3 évvel ezelőtt a Jobbik vásárhelyi képviselői arra szavaztak igennel a közgyűlésben, vizsgálják meg volt-e túlárazás az Arénával kapcsolatban. Dombi-Kiss kijelentette azóta pedig kiderül, nem történt túlárazás.

Kendi Imre azzal kezdte, 15 évig a térség meghatározó építőipari vállalkozása volt cége, így rengeteg szép épület születésénél voltak jelen. Sikerrel felépítették a Balogh Imsi Sportcsarnokot, azt működtetni kezdték, de a kormány és az önkormányzat szerződésszegő magatartása miatt a cégcsoport ellehetetlenült.

Fizetésképtelenné váltak és nagyon sajnálják az a tényt, hogy cégeik több alvállalkozónak nem tudtak fizetni. Anyacégeik felszámolásra kerültek, de jelentős vagyonnal, így reméli, a felszámoló ebből ki tudja fizetni a tartozásokat. Egy cégben, mint alkalmazottak, még dolgoznak, de csak külföldön kapnak megbízást. Ezzel a céggel 200 milliós bevételt értek el. Az általa vezetett csapat pedig a város javát akarja szolgálni, nem közpénzeket eltenni.  

Hegedűs Lórántné, országgyűlési képviselő, a jelöltállító bizottság tagja,az Állami Számvevőszék Hódmezővásárhelyről tett 2007 és 2011 közötti gazdasági jelentéséről beszélt.  Ez sok súlyos problémát mutat – mondta. 2 milliárdos devizaügyeltből származó árfolyamveszteségről, 12 ingatlanra felvett jelzálogról, és egy volt iskolaépület áron aluli eladásáról beszélt Hegedűsné. Végül kiemelte, olyan emberekre szavazzanak Vásárhelyen a szavazók, akik valóban elszámoltatják ezeket az ügyeket.

A tájékoztató végén Szabó Bálint felállt, és komoly, indulatos szócsata alakult ki előbb közte és Hegedűsné, majd Szabó és Kendi között. Hegedűsné a Fidesz és Lázár emberének nevezte Szabót,  aki viszont azt mondta Kendinek ne bujkáljon előle és az alvállalkozók elöl.

Második felvonás

A Jobbik iroda előtt még Szabó Bálint az újságíróknak elmondta, örömmel hallotta, hogy Kendi elismerte, tartozik az alvállalkozóknak, de a felelősséget most próbálta másra hárítani. Visszautasította azokat a bent elhangzott vádakat, hogy ő Lázár János vagy a Fidesz megbízásából emelte volna fel a hangját. Ő a károsultakat képviseli, ha kell a Fidesz, ha kell az MSZP, ha kell a Jobbik érdekei ellen.

Párpolitikától függetlenül arra akarja felhívni a figyelmet, hogy tűrhetetlen, egyenesen gazdasági bűnözés az ma Magyarországon, hogy nagy építkezések kivitelezői nem fizetik ki az alvállalkozókat, hanem becsődöltetik cégüket.

Azt ígérte, ennek a vásárhelyi ügynek is lesznek még következményei. Be fogja mutatni a károsult cégeket is, azok vezetőit és dolgozóit. 

És a harmadik felvonás

Hódmezővásárhely Polgármesteri Hivatala az alábbi közleményt adta ki a sajtótájékoztató után:

“Sem az állam sem az önkormányzat nem tartozik Kendi Imrének!

Kendi Imre három cégéből kettő ellen felszámolási eljárás van folyamatban. A Jobbik listavezetőjeként induló vállalkozónak csak az a cége nincs csődben, amelyikkel az önkormányzat is szerződésben állt egy sportcsarnok megépítésére. Ez a cég, a K’Art Építészstúdió Kft. még a 2013. évben, vagyis két évvel azt követően, hogy a város felmondta a szerződést a sportcsarnok működtetésére még több, mint 26 millió forintos adózott nyereséggel zárt.

A felszámolás alatt álló két cég egyike K’Art House Kft, amelyikkel a város soha, semmilyen kapcsolatban nem állt.A másik cég – amellyel már több mint hat éve nem dolgoztatott a város – a K’Art Építő Zrt. összesen 31, zömében kisvállalkozást hagyott cserben, akiknek a Jobbik színeiben induló vállalkozó közel 400 millió forintot nem fizetett ki.

A felszámolást 2013-ban az egyik kisvállalkozás kezdeményezte. Mindez a bárki számára elérhető cégnyilvántartási adatokban is látható.Hódmezővásárhely önkormányzatának semmilyen tartozása nincs Kendi Imre vagy a cégei felé, és tudomásunk szerint a PPP beruházás állami átvétele kapcsán az állam is mindent a megállapodás szerint megfizetett. A PPP beruházás kapcsán tehát sem az önkormányzatnak, sem az államnak egyetlen forint tartozása nincs sem Kendi Imre sem bármelyik cége felé!”

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik