Belföld

Hangulatjelentés az Állattenyésztési Napokról

Szombaton is kint jártunk, és hát valljuk be, volt mit nézni a XXI. Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon Hódmezővásárhelyen.

Szerintünk ez így jó, ahogy van

Szinte csak szuperlatívuszokban lehet eddig beszélni a Hód-Mezőgazda Zrt idei rendezvényéről, annyi látvány, élmény, íz és illat éri a kilátogatót, hogy igazából erre tényleg 3 nap kellene egy halandónak. Nem is igyekszünk részletekbe menően mindent megemlíteni, de a legérdekesebbekről mindenképp szólunk most. Talán kicsit szubjektíven.

A közlekedési anomáliákat felejtsük is most el, az lassan már velejárója a rendezvénynek, de talán az elkerülő megépítésével ez is változni fog. Addig pedig maximum bosszankodunk fél órát a dugóban, míg kiérünk. A szervezők egyébként megint csak érdemelnek egy piros pontot. A pénteki eső a földes utakat és a kivezetőt dagonyává változtatta, de azt mára vastagon beszórták zúzott fával, hánccsal, így egy autó sem esett fogságba. Az időjárás szombaton rámosolygott a vendégekre és a szervezőkre, nem volt csapadék.

A kiállítás bejárását a gépeknél, eszközöknél kezdtük. A felvonultatott járművek, munkagépek csak nem a teljes jelenlegi magyar termékpalettát megjelenítették. Láttunk olyan traktorokat is, amikről még sosem hallottunk. A legnagyobb helyet egy halványsárga kombájn foglalta el, mely kinézete alapján egy 30-40 évvel ezelőtti sci-fi űrhajója is lehetne, az árába pedig bele se mertünk gondolni.

Szintén meglepő eszköz a Rambo nevezetű vontatmány, mely menet közben megkeveri a takarmányt a traktor mögött míg az például a szarvasmarhákhoz ér.

Bégető, bőgő és kotkodáló szereplők

A megszokott helyükön pihentek és várták a bírálatot a sertések, juhok és kecskék, ahol minden arra járó megállt egy pillanatra az egész nap zajló bemutató birkanyírásnál. A bégető jószágok viszonylagos türelemmel viselték, hogy a szakavatott kezek gyorsan megszabadítsák őket gyapjuktól.

A húsmarhákat bemutató tér idén számos újdonságot kínált. Egy évtizede Vásárhelyen nem látott fajtákat is elhoztak a kiállítók. A békés Angus-ok és Limousin-ok mellett impozáns látványt nyújtott a csupa izom fehér-kék belga. Mellettük hatalmas magyar szürkék, magyartarkák és Charolais fajták is helyet kaptak. Az egy szem csacsi is nagy népszerűségnek örvendett, de a bivalypárt már jónak látták a szervezők is dupla karmába tenni. Ide kikerül egy “ne hergeld!” felírat is.

A halas stand négy éve van jelen a napokon, de idén is meg tudott újulni. Jól látható akváriumok, középen pedig egy kör alakú tó kapott helyet a sátorban. Lévai Ferenc, a nemzet halásza, a halas stand vezetője, a Halra magyar műsorvezetője, már régi ismerősként parolázott, és ezúttal is beszámolót tartott.

Egy olyan halat is elhoztak amely még újdonság Magyarországon, most próbálkoznak a tenyésztésével. Ez a lapátorrú tok, ami eredetileg a Missisippiben él. Porcos hal lévén állandóan mozognia kell, de jól tartható halastavakban is. Planktonokat és apró rákokat eszik ezért hazánkban a busa konkurenciája lehetne mivel húsa sokkal értékesebb. Egyedüli problémát a madarak elleni védtelensége jelenti, mivel felfelé nem igazán lát – mesélte Lévai Ferenc.

A standon tavaly halburger és halrétes, idén pedig halkolbász készült – kaptunk is belőle. Mustárral fogyasztva vetekszik a sültkolbásszal, aki pedig kedveli az enyhe hal ízt, annak egyenesen mennyei.

Mint várható volt a dísz és tenyészbaromfikat, nyulakat rejtő két sátor ezúttal is folyamatosan tele volt. Ez nem is csoda, a sok kotkodáló, kukorékoló, hápogó és turbékoló sokaság elragadó látványt nyújtott. A színpompás madarak általában nyugodtan tűrték a fotózást és a hangoskodást. Az egyik kis tyúk meg is tojt, tojását igyekezett elrejteni, míg két szomszédos ketrecben pulykakakasok hergelték egymást a rácson át.

Kutyák, vadászat, gyerekprogramok

A kutyabemutatókat idén három helyszínen rendezték meg. A lovas pályán vadászatra használt vizslák és gazdáik mutatták be tudásukat, a gödörben ezúttal is agarak hajszolták a műnyulat egész nap, a sarokban pedig pásztorkutyák terelték a rackákat. Egy három hónapos puli első bevetésére került sor a közönség előtt. A kis jószág ezt még sohasem tanulta, ösztönéből fakadóan eredt a birkák nyomába és mutatta be első “kerítését”. Később aztán fényképezőgépünket is megnyalta kedvesen.

A gödörben helyezték el az állató jó játszóteret is, amiből ugyan már kinőttünk, de a gyermekek, főleg a legkisebbek kiválóan szórakoztak. Szalmavár, állatsimogató, kézművesek, mutatványosok, mászófal, műtehén és mozgó műbika kötötte le a családokat.

Az utolsó nagyobb állomás a vadászati kiállítás sátra volt, amit tényleg kár lett volna kihagyni. A gyöngyösi Mátra múzeumhoz hasonlóan élőhelyükön mutatta be a kiállítás a vadászatban érdekelt állatok kitömött, vagy preparált példányait. Egy sarokban afrikai jószágok is helyet kaptak, volt zebra, oroszlán, hiéna is.

Fentiek természetesen nem adnak teljes metszetet az idei rendezvényről, de mint mondtuk erre nem is törekedtünk. A programok vasárnap is folytatódnak, akkor lesz fogathajtó verseny, lovas bemutatók, kutyás programok, megnyitják a harmincadik Szent György Napi Juhásztalálkozót, népies fogatok vonulnak fel, és persze a Vásárhelyre hozott csodálatos állatok sem szaladnak el addig.

A kiállításon quadkoptereztek is, így a vásárhelyi légikamerások jóvoltából valószínűleg hamarosan madártávlatból is visszanézhetjük az eseményeket fotón és videón.

A Vásárhely24 Facebook oldalán vasárnap egy hatalmas fotógalérián keresztül minden részletet megmutatunk a 3 napos rendezvényről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik