Üzleti tippek

Péntektől drágul a benzin és a gázolaj

Pénteken három forinttal emelkedik az üzemanyagok ára. Geszti László, a Mol Rt. ügyvezető igazgatója szerint jelentős változásra nem kell számítani a következő hónapokban.

Elsősorban a kőolaj jegyzésárának növekedése miatt 3 forinttal emelkedik az üzemanyagok ára pénteken. Geszti László, a Mol ügyvezető igazgatójának tájékoztatása szerint a forint árfolyamának alakulása önmagában nem indokolt volna üzemanyagár-emelkedést. A pénteki 3 forintos drágulásból csak 50-60 fillért tesz ki a forint gyengülése a dollárral szemben.

Az áremelkedés oka a kőolaj jegyzésárak növekedése, ami azzal magyarázható, hogy az iraki export újraindítása késik, az amerikai import pedig az alacsony készletek miatt még mindig jelentős.

Az árváltozást követően a 91-es oktánszámú motorbenzinért 225,50 forintot, a 95-ös benzinért 228,50 forintot, a 98-asért 237,50 forintot kell fizetni literenként. A gázolaj ára 205 forintra emelkedik. A listaártól azonban az egyes kutaknál elhelyezkedéstől függően eltérhetnek az árak.

Nem várható jelentős változás a közeljövőben

Geszti László jelezte: drámai üzemanyag-árváltozásra nem kell számítani az elkövetkező hónapokban. Horváth Ferenc, a Mol igazgatója szerint középtávon is tartható a kőolaj áránál az OPEC által előirányzott 22 és 28 dollár közötti sáv.

Az üzemanyag-forgalomban a Mol számára kedvező lehet, hogy a szomszédos országokban lassan megkezdődik az árak kiegyenlítődése az uniós szinthez. Ausztriában ez már megtörtént, Szlovákiában a július 1-jétől csak a jövedéki adó emelése miatt literenként 25 forinttal kerül többe a motorbenzin és 20 forinttal a gázolaj.

Éves szinten az üzemanyag-turizmus miatt kieső forgalmat 50-60 millió literre becsülik a Molnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik