Belföld

Az űrbe indul a Puli

világűr (kozmosz)
világűr (kozmosz)

Akik szombaton ellátogattak a szegedi Agórába, láthatták amagyar holdjáró robotot működésközben, amit osztrák középiskolások irányítottak több száz kilométerről, az Interneten keresztül.

A világűr hete

Az ENSZ 2000 óta ünnepli a Világűr hetét minden évben október 4. és 10. között. Mindkét nap az űrkutatás történetének egy-egy mérföldkövére utal: 1957. október 4-én indult útjára az első ember-készítette szatelit, a Szputnyik 1., 1967. október 10-én pedig hatályba lépett az a megállapodás, amely az űrkutatás békés felhasználásáról nyilatkozott. Ezen a héten a világon mindenütt ismeretterjesztő programokat szerveznek, a nemzetközi összefogás szükségességét hangsúlyozva.

A Puli projekt

A Puli Space a Google Lunar XPRIZE nemzetközi holdversenyének egyetlen magyar indulója. A Google Lunar XPRIZE győztese az a magánerőből finanszírozott csapat lesz, amely sikeresen felküld a Holdra egy robotot, amelynek legalább 500 métert meg kell tennie a Hold felszínén, és nagyfelbontású videót és képeket kell visszaküldenie a Földre. A Puli jelenleg mintegy 30 aktív főből álló csapatát javarészt fiatal szakemberek alkotják, akik a gazdasági és tudományos élet majdnem minden szegmensét képviselik: a mérnökök, fizikusok, geográfusok és informatikusok mellett a marketing, PR, és jogi szakterületek képviselői is megtalálhatóak sorainkban.

A csapattagok jelenleg saját erőforrásaikat és szabadidejüket vetik be a projektben, amelynek indulása óta közel 30.000 önkéntes munkaóra fejlesztéssel járultak hozzá a küldetés sikeréhez.

A Puli Szegeden – A világűr hete az Infomatóriumban

Október 5-én a Puli I2.0 jelű prototípusa a szegedi Informatóriumba látogatott. Az Osztrák Űrfórum innsbrucki Irányítóközpontjának vezetésével diákcsoportok léptek kapcsolatba az internet segítségével a Pulival Szegeden, és kipróbálhatták, hogyan kell egy holdjárót irányítani.

Osztrák Űrfórum – Austrian Space Forum, Österreichisches Weltraum Forum

Az Osztrák Űrfórum (Österreichisches Weltraum Forum, ÖWF) egy űrkutatási szakértőkből és lelkes támogatókból álló hálózat. A szervezet az űrszektor és a nyilvánosság közötti kommunikációs platformként működik, magában foglal egy űripar a kutatás fejlesztés és a politika területéről érkező szakértőkből álló globális hálózatot. Emellettt az OeWF elősegíti az osztrák űripar megerősödését elsősorban tevékenységük szélesebb közönség felé való kommunikálásával, rendezvények és konferenciák szervezésével. Tevékenysége az egyszerű osztálytermi előadásoktól a 15000 fős látogatottságú űrkutatások kiállításokig terjed, szakértői jelentéseket készít az osztrák kormánynak és részt vesznek az űrtechnológiák földi hasznosításának elősegítésében.

Puli Space

A Puli Space Technologies küldetése olyan új technológiák kifejlesztése, melyek lehetővé teszik űrjárművek rendszeres indítását a Holdra, ezáltal új dimenziókat megnyitva és minőségi szolgáltatásokat biztosítva a jövőbelátó befektetők számára, akik a világűr üzleti lehetőségeinek kihasználása iránt érdeklődnek. Először azonban demonstrálni kívánják képességeinket azzal, hogy legkésőbb 2015-ben saját készítésű egységet küldenek a Holdra, ezzel teljesítve a Google Lunar XPRIZE kihívását. Az egység egy kereskedelmi forgalomban kapható rakéta segítségével fogja elérni a világűrt, majd önállóan folytatja útját a Hold felszínéig, leszállás után felderíti a közeli területeket és nagyfelbontású képeket és videókat küld a Földre a helyszínről. A projekt megvalósítható küldetési tervet igényel, továbbá a szükséges részegységek kifejlesztését, egy működő holdjáró megépítését és végül az űrbejutásának megoldását. A GLXP tapasztalataira alapozva, eredményeinktől függetlenül, a felfutóban levő űripar meghatározó résztvevőjévé szeretnénk válni.

A Puli Space Technologies kiemelten fontosnak tartja, hogy népszerűsítse a tudományos gondolkodásmódot és bátorítsa a diákokat, hogy természettudományos/műszaki pályát válasszanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik