Belföld

Gyurcsány Szegeden: „Kereszténység – igen, klerikális – nem”

„Spontán" találka Ujhelyi Istvánnal, a DK Csongrád megyei választási befutói, fogadóóra és fórum. Gyurcsány Szegeden győzködte a népet, jól bírta szusszal.

„A DK önállóan is megállja a helyét”

Az MSZP-s Buzás Péter lánya, egy ügyvéd, egy médiaszakember és egy agrárszakember – ők a DK csongrádi választókerületének jelöltjei. Buzás lánya Lázárral fog küzdeni, mindössze két évvel fiatalabb, mint Lázár János volt politikai pályája elején. Gyurcsány a jelöltek bemutatásakor is az összefogás szükségességéről beszélt, ám a Népszabadság interjújában megjelentek után – miszerint visszalépne – sem beszélt, a fórumon is csak virágnyelven írta körül ezt a lehetőséget.

Bajai videó

A sajtótájékoztatón szóba került a bajai videó kaotikus ügye, ezzel kapcsolatosan Gyurcsány Mesterházi mellett állt ki, inkább tartja őt hitelesnek, mint az ex-DK-s Kőrös Gusztávot, aki hétfőn az ATV műsorában a szocialistákat nevezte meg a videó megrendelőjeként. “Én politikai értelemben barátomnak és remélt szövetségesemnek tekintem Mesterházy Attilát és a pártját. Az ember a barátaitól és a szövetségeseitől időnként sok támogatást kap, nehéz helyzetekben pedig sok mindent lenyel, ezt követeli meg a barátság és a szövetség. Én tudok nyelni” – nyilatkozta Gyurcsány Ferenc.

Ujhelyi felhívta Gyurcsányt

Ujhelyi „spontán”összefutott Gyurcsánnyal, annak szegedi belvárosi sétáján. A szocialisták európai parlamenti listavezetője 10 percre elvonult a DK elnökével az SZTE központi épületébe. „Az együttműködés lehetőségét keresni kell, nem szabad egymást bántani – ebben a tekintetben egyetértés volt közöttük. Emberi hangon beszélgettünk egymással, ahogy normálisan kell” – ennyit árult el Gyurcsány, miután elköszöntek egymástól.

Autonómia igen, kettős állampolgárság nem

Gyurcsány szerint a kettős állampolgárság megosztja a magyarságot, hasznosabb, ha mindenki saját otthonában kap jogokat oktatásra, kultúrára. Szerinte a székely autonómiáért menetelők között nem szabadott volna, hogy helyet kapjanak a szélsőséges csoportok.

Orbán beszéde négyszemközt

1993-ban Orbán a liberális polgári oldalról átállt a jobboldalra, de nem meggyőződésből, hanem – ahogy azt Kuncze Gábornak elmondta Orbán – azért, mert a szocialisták már visszanyerték addigra erejüket, az SZDSZ erősödött, az Antal kormány gyengült, tehát jobboldalon maradt Orbánnak hely. “Kérdezzék meg Kunczét” – buzdította a közönséget Gyurcsány. „Kereszténység – igen, klerikális – nem – folytatta Gyurcsány – s ezt nem én mondtam, hanem Ferenc pápa.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik