Üzleti tippek

Fix kamatozású hitelek segítik az euróbevezetést

A jelzálog-fedezetű hitelek fix kamatozásúvá alakítása jelentősen megkönnyítené az Egyesült Királyság euróövezethez való csatlakozását – fogalmazott Sir Edward George, a Bank of England kormányzója. Jelenleg ugyanis a szigetországban az ilyen típusú hitelek 93 százaléka lebegő kamatozású, míg a közös valuta országaiban ez az arány pont fordított. Németországban a lakáshitel-szerződések csaknem kizárólag rögzített kamat mellett születnek, Franciaországban pedig mindössze a hitelek öt százalékának vátozik a kamata a futamidő során.

A brit bankok a kockázatcsökkentés miatt kínálják elsősorban az inflációval indexált kamatozású kölcsönöket, a pénzromlás üteme ugyanis 1970 és 1990 között 3–24 százalék között ingadozott, ami jelentékeny többletrizikót hordozott a számukra. A Bank of England azonban már hatodik éve 2,5 százalék alatt képes tartani az inflációt, így a képletekből e kockázati tényező lassan kikerülhet. Ha tehát a hitelnyújtók és -felvevők hozzászoknak a stabilizálódott környezethez, az igények és így a kínálat is lassan a fix kamatozású konstrukciók irányába módosulhat, ez ugyanis a hitelfelvevők számára kétségtelenül még biztonságosabb megoldás.

A Bank of England ezen ajánlását George kormányzó jövő havi nyugdíjazását követően is fenntartja, utódja ugyanis jelenlegi helyettese, Mervyn King lesz. A 64 éves és négy évtizednyi jegybanki karriert maga mögött tudó szaktekintély a pénzügyminiszterrel való egyetérté-sének adott hangot, Gordon Brown ugyanis jelezte, hogy a kormány a jövőben ösztönözni kívánja a lakossági fogyasztást, így megvizsgálja a fix kamatozású konstrukciókra való áttérés lehetőségeit.

E lépések ugyanis közvetlen előfeltételei a tizenkettek valutaövezetéhez való csatlakozásnak, mivel az ottani piaci feltételeknek való megfelelés a majdani központi monetáris politika hatékonyságát képes növelni. Gordon Brown ezzel együtt azonban kizárta, hogy a szigetországban érdemes lenne bevezetni az eurót. Jelenleg ugyanis a brit gazdaság növekedése túlteljesíti az euróövezet átlagát. A pénzügyminiszter az övezethez való csatlakozás várható hatásait jövőre újra kívánja értékelni.

A tizenkettekhez való csatlakozás modellezésével a kormányzat megbízta David Milest, a londoni Imperial College professzorát. A szakember eddigi elemzései is visszaigazolják a jegybankelnök kamatokkal kapcsolatos álláspontját; meglátása szerint a többi tagországhoz való igazodás, így a fix kamatok bevezetése is csökkenteni képes az egységes monetáris politika kockázatát.

A Bloomberg híradása ugyanakkor idézi George kormányzó azon megfogalmazását is, miszerint a lakossági fogyasztás alakulása és a házárak közelmúltban tapasztalt 25 százalékos inflálódása alapvetően nem belgazdasági tényezőkkel magyarázható, a gondok szerinte a kontinentális Európából erednek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik