Kultúra

Elítéltek alkotásaiból nyílik kiállítás Mindszenten

Április 20. Péntek. 14:00. Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központ (Mindszent,Szabadság tér 37)

A börtönélet mindennapjait, álmokat, a vágyakozást sugallják azok a képek és alkotások, amelyek a Szegedi Fegyház és Börtönben büntetésüket töltő fogvatartottak keze nyomát őrzik. Negyven alkotást láthatnak az érdeklődők 2012. április 20-tól május 4-ig, Mindszenten a Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központban. A tárlatot dr. Kiszely Pál bv. dandártábornok, intézetparancsnok nyitja meg pénteken 14.00 órakor. A kiállítás alkotásait szakmai szempontból értékeli Mihály Eszter képzőművész, rajztanár és Bányai Béla festőművész.

A Csillagbörtönben a fogvatartottak harmada foglalkozik valamilyen alkotótevékenységgel, mára egy komoly alkotóműhely verbuválódott az elmúlt években, ezt segítette egy Európai Uniós pályázat a Grundtvig is, hiszen négy ország  börtönügyi szakemberei osztották meg tapasztalataikat a művészeti nevelésről két éven át. A börtön és az alkotás egymástól nem idegen fogalmak, hiszen a zártság az alkotókedvet még fokozhatja is.

A civilek közössége eddig a Szegedi IH Rendezvényközpontban, Budapesten az Ombudsmani Hivatalban,  a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központjában, Orosházán a Petőfi Művelődési Központban és Szegeden Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárban láthatta a fogvatartottak képeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik