Kultúra

Egy ősi munka, egy író és egy fotóriporter kiállítása

Május 3-tól. csütörtöktól. Somogyi-könyvtár (Szeged, Dóm tér 1-4.)

A női lélek ismerője: 150 éve született Eugene Marcel Prevost
A Somogyi-könyvtár harmadik emeletén kamara-kiállítás be Eugene Marcel Prevost (1862–1941) francia regényíró és novellista munkásságát. A 150 éve született Prevost korának egyik legnépszerűbb szerzője volt. Műveiben a „nagyvilági élet” felszínes konfliktusait jelenítette meg, s kortmutatja ársai a nő, a női lélek felszabadításának „lovagjaként” emlegették.
A félszüzek című regényével új típust teremtett, a “felszabadult” nők karakterét, akik ki akarnak törni a hagyományos női szerepkörből.
Pályája végén egyre inkább eltávolodott az egykori könnyed, frivol hangvételtől, a házasságtörés témájától, amelyet Ady szerint szinte “beteges gyönyörűséggel írt le”. Későbbi „falusi” regényeiben kifejezetten gyöngéd és nemes hangot ütött meg.
1909-ben a Francia Akadémia tagjául választotta. Könyveit még ma is kiadják, bár népszerűsége megkopott.
A kiállítás május 3-31-ig tekinthető meg.

Szeged ellopott pillanatai egy sajtófotós szemével
Kuklis István, a Szeged Café fotóriporterének munkáiból rendeznek kiállítást a Somogyi-könyvtár földszinti Internet-Terében. A tárlat ajánlója szerint „a sajtófotó műfajának szépsége éppen az, ami a nehézsége is: a spontaneitás. Ellopott pillanatokat mutatnak be Kuklis István képei, melyekben egy valami közös: Szeged. Egy színésznő arca a Nemzetiben, egy kiállítás a fotós szemével a REÖK-ben, sport egy kicsit másképp a Ligetben, és pingvinek Vadasparkban, ahogyan eddig még nem láthattuk őket.
A kiállítást május 3-31-ig láthatják az érdeklődők.

Könyveink új ruhája – kiállítás a Somogyi-könyvtár könyvkötészetének munkáiból
„A kötés úgy tartozik a könyvhöz, mint ruha az emberhez.” Goethe gondolata jegyében mutatja be könyvkötészeti műhelyének munkáját a Somogyi-könyvtár. Az aulában rendezett kiállítás bepillantást enged a kézi könyvkötés sokszínű rejtelmeibe, a munka eszközeibe és anyagaiba. Kiderül, hogyan lesz könyv egy újságból vagy folyóiratból, lapjaira hullott regényből. Miként születik újjá, válik használhatóvá, kutathatóvá egy 19 századi térkép, élvezhetővé a szakadt, gyűrött színházi plakát, ismét nyitható, lapozható az elöregedett, csonttá keményedett pergamen vagy bőrkötésű könyv.
A Könyveink új ruhája című tárlat május 3-31-ig látható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik