A teljes értékű gabonával készült gabonapehellyel, tejjel, friss gyümölcsökkel megpakolt, 50,52 méteres asztalnál egyszerre 112-en falatoztak a Millenárison. A Nestlé Fitness FitBalance Millenárison felállított rekord során egy óra alatt több százan költötték el a kiegyensúlyozott életmódnak megfelelő reggelijüket.
„A cél az volt, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként nem hagyható ki a reggelizés az étkezések közül” – hangsúlyozta Michael Nixon, a rekordkísérletet szervező Nestlé ügyvezetője.
A reggeli kihagyása komoly problémának számít hazánkban, erre egy nemrég készült, országos reprezentatív felmérés is rávilágított. „E szerint mindössze a szülők fele ragaszkodik ahhoz, hogy reggelizzen a gyermeke, a többieknél elmaradhat az első étkezés. Ez veszélyes az egészség szempontjából; ezért is fontos a mostani figyelemfelkeltés: egy gyors és kiegyensúlyozott összetételű reggelire mindenkinek időt kell szakítania” – figyelmeztetett Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke. Hozzátette: a magas rosttartalmú, teljes értékű gabonával készült pékáruk, gabonapelyhek változatosan elkészítve, friss gyümölccsel, tejtermékkel és innivalóval kínálva ideális szereplői lehetnek a családi reggelinek.
Nem csupán a táplálkozástudományi szakember int a tudatos reggelizésre, hanem az eseményen részt vevő gyakorló édesanyák is fontosnak tartják, hogy csatlakozzanak a nap első étkezésének népszerűsítéséhez.
„Ha korán indul a napunk, inkább előre felkészülök a rohanásra, mert a reggeli sosem maradhat ki!” – mondta Gubás Gabi színésznő, aki szerint a közös étkezésnek is rendkívüli a szerepe abban, hogy a gyerekek megfelelő példát lássanak. „A reggelizés szokás kérdése. Nálunk ez nem csak egy alkalom az étkezésre, hanem arra is, hogy akár csak tíz percet is, de együtt legyen a család.” Hasonló véleményen van Farkasházi Réka is, aki a gyermekeivel érkezett a Nestlé Fitness FitBalance Millenárisra. „Mindig reggelizünk, hétköznap és hétvégén egyaránt. Leülünk együtt az asztalhoz, mert gyermekkoromban ezt láttam, és ezt a szokást viszem tovább” – mondta a színésznő, akinek családjában hagyományos reggeli, friss, szezonális gyümölcs és teljes értékű gabonapehely kerül az asztalra.
Amíg a rekord méretű asztalnál falatoztak a reggelizők, addig Buday Péter mesterszakács saját receptjei alapján készített gabonapelyhes finomságokat kicsiknek és nagyoknak. Mint mondta, a kiegyensúlyozott étkezési szokások megalapozásának hatékony módszere, ha a gyerekeket játékos módon bevonjuk az étrend megtervezésébe és a fogások elkészítésébe. „Nincs unalmas étel, csak megszokott hétköznapok. Változtassunk apró trükkökkel, könnyen és gyorsan, együtt elkészíthető receptekkel!” – tanácsolta.
„Magyarországon még nem volt a reggelizéssel kapcsolatos rekord, ezt a Nestlé állította fel elsőként hazánkban” – igazolta a rekordkísérletet Sebestyén István, a Magyar Rekord Egyesület elnöke.
“A Magvas gondolatok a reggeliről” felmérés alapját a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet által 2011 októberében Magyarországon végzett kérdőíves felmérés képezi. A kutatás 500 édesanya megkérdezésével készült, akik legfeljebb 4-14 éves gyermeket nevelnek. A felmérés támogatója a Nestlé Hungária Kft.