Belföld

Már nem kell félni a marcalvárosi aluljáróban

20 éves álma válhat valóra a marcalvárosiaknak. A győri városrész egyik szégyenfoltja ugyanis napról-napra szebb lesz, szeptembertől pedig színes gyerekrajzok pompáznak majd, az egykor graffitikkel csúfított falakon.

Az idei lakóutca program szerves részeként újulhat meg a marcalvárosi aluljáró. Rózsavölgyi László, önkormányzati képviselő választási kampányában ígéretet tett arra, hogy ha bizalmat szavaznak neki a győriek, akkor megtalálja a lehetőségét annak, hogy kicsinosítsák az építményt. A fenntartó, azaz Győr Megyei Jogú Város Útkezelő Szervezete örömmel állt a kezdeményezés mellé. „Nagyon fontosnak tartottam, hogy végre szerkezetileg és esztétikailag is megszépüljön az átjáró. Már csak azért is, mert az erre közlekedők, főként a reggel munkába, majd este hazafelé igyekvő győriek, nem szívesen jöttek le az aluljáróba. Mondhatom, hogy féltek itt lent.” – mondta a városrész képviselője portálunknak.

Jelenleg a munkálatok felénél járunk” – ezt már Prédl Antal, az útkezelő vezetője tette hozzá a helyszínen tartott szerdai sajtótájékoztatón. „A lábazatoknál erózió alakult ki a téli sózás következtében, a vízelvezetést és az állagmegóvást is helyre kellett állítani, a diletációs mozgások miatt a burkolatot is javítatni kellett, de az időtálló felületek kialakítása is szükségessé vált. A lambériát és a hiányos lépcsőfokokat is pótoltuk, valamint az óratoronynál ma már esztétikus zöldterület várja az aluljáró látogatóit. Nem utolsó sorban pedig eltüntettük a graffitiket, a lekezelt falfelületet pedig egy speciális, graffiti álló anyaggal láttuk el, amelyre ha rá is festenek a rongálók, akkor is le tudjuk mosni, legalább hat alkalommal” – mondta a szakember.

A városrész a fejlesztéssel 20 éves elmaradását pótolja, utoljára akkor volt átalakítva a terület. Akkor, amikor Szűk Norbert kezdeményezésére egy graffiti találkozót szerveztek, a résztvevők pedig kifestették a folyosókat. Természetesen Norbert is a felújítás mellé állt, és tulajdonképpen a falfirkák sem tűnnek el teljes egészében. Helyettük újak születnek. Most azonban egy egészen más megközelítésben lesz kipingálva a műtárgy. Ezúttal a marcalvárosi óvodás és iskolás gyerekek rajzolhatják fel saját alkotásaikat, várhatóan szeptember első felében, Magyarország témakörben. A nagy festéshez természetesen civilek is csatlakozhatnak, hiszen van még 4 x 70 négyzetméternyi szabad hely, amelyre azok a jelentkezők pályázhatnak, akik munkájukkal átesnek a szakmai rostán, melyben többek között a Városi Művészeti Múzeum képviselői is bíráskodnak.

Bella Tamás, a felújítás kivitelezéséért felelős, Kútház Építőipari Kft. építőmérnöke a Győr24-nek elmondta, hogy már egy hete félkész állapotban, kifestve, tisztán áll az aluljáró, azóta nem történt semmi atrocitás. Remélhetőleg az októberi átadásig sem fog, és az azt követő években sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik