Belföld

Jávor leagyhalottazta a minisztert

Kapcsolódó cikkek

Jávor Benedek úgy látja mindenképpen új távlatok nyíltak a fideszes kétharmad előtt, miután Fazekas Sándor tegnap közölte, hogy nem osztják “azt a véleményt, ami a balliberális oldalon megfogalmazódik, hogy Észak-Amerikából behurcolt özönnövény lenne az akác”.

Az ellenzéki politikus szerint az, hogy az akác Észak-Amerikából behurcolt özönnövény, “az egyszerű tudományos tény, nem vélemény, pláne nem balliberális. Ha ezt a tényt a kormány nem osztja, az annak a bizonyítéka, hogy politikai véleményüket a tudományos tények elé helyezik. Egyfelől ilyesmire volt már példa a magyar történelemben, de 1989-90-ben tényleg azt reméltük, hogy örökre búcsút mondtunk ezeknek az időknek”.

Jávor Benedek hozzátette, hogy “- nem mintha számítana, de – Fazekas miniszter nyilatkozata tételesen sérti az alaptörvény X. cikk (2) bekezdését, mely szerint: “(2) Tudományos igazság kérdésében az állam nem jogosult dönteni, tudományos kutatások értékelésére kizárólag a tudomány művelői jogosultak”. Tisztelt Miniszter Úr! A féltő szeretet hangján kérem, vegye igénybe az orvostudomány legfrissebb eredményeit mentális működésének helyreállítása érdekében, továbbá hagyjon fel az alaptörvény-ellenes állítások megfogalmazásával. Köszönöm – írta Jávor Benedek.

DK: Orbán “győzött” az önmaga ellen vívott szabadságharcban

A Demokratikus Koalíció más szempontból közelített az “akácháborúhoz”, amelyről Szijjártó Péter államtitkár azt mondta, hogy Orbán Viktor Berlinben az Európai Bizottság elnökétől kegyelmet kért a magyar akácnak, amit Barroso meg is adott.
A DK apró szépséghibának nevezte, hogy a magyar akácot és az akácmézet a legkevésbé sem fenyegette az EU. Brüsszel egy környezetvédelmi irányelvet készít elő, amely a nem őshonos, agresszíven terjedő fajok szaporítását kívánja szabályozni.

Az akác terjedését jelenleg nem Brüsszel, hanem a magyar kormány korlátozza. Hazai terjesztésének egyetlen akadálya ugyanis az az Orbán Viktor kormánya által két éve elfogadott 125/2012 (VI. 26.) sz. rendelet, amely megtiltja, hogy a kivágott fát akáccal pótolják, természetvédelmi területre akácot telepítsenek. Ezen túl Magyarországon az elmúlt években egyetlen támadás érte ezt a fát, amikor a miniszterelnök vejének családja tavaly száznál több akácot kiirtatott, mert útjában volt két birtokrészük egyesítésének. Az akác-szabadságharcban tehát Orbán Viktor diadalt aratott. Saját kormánya és saját családja fölött – írta Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik