LMP
Belföld

Lovasi: csak az oligarcháinkon múlik az EU-tagság

Az LMP „Tiszta lap” című kiadványának a Kossuth-díjas zenész azt mondta: mostanra nagyjából eldőlt, hogy a Kelethez fogunk tartozni, oda, ahol „az út mellett ugyanúgy tíz euró a rendőr, mint a kurva. Nyugatabbra meg kiszámíthatóan működnek azok az alapvető állampolgári jogon járó szolgáltatások, amelyek nálunk megbízhatóan csak a gazdagabbaknak jutnak, és némi olajozással.”


Fotó: Neményi Márton

Lovasi András szerint csak addig leszünk az unióban, amíg ez oligarcháinknak érdekében áll. „Aztán meg… Rossz érzés nézni, hogy távolodik, amiről azt hittük a rendszerváltáskor, hogy karnyújtásnyira van.”  Azért nem lesz társadalmi ellenállás, mert „Orbán például most mindent megtehet”. A Tocsik-botrányba a Horn-kormány belebukott, most meg százmilliárdok fölött diszponál a Közgép, „minden iszonyú törvényes, mégis mindenki tudja, hogy egy szűk elit a szemünk előtt teszi zsebre az országot. Családi klánok játszótere lettünk”.

A zenész szerint a mostani közállapotokra is érvényes Weöres Sándor “kétfejű fenevad”-képe. A nagy pártok az emberek félelmeire, dühére játszanak, ellenségképeket kínálva és fenntartva a választás illúzióját, a gyűlölködést és a harci kedvet. A demokráciának vannak kockázatai, de a politikusoknak  tudniuk kell, hogy a hatalom „jellemtorzító, furcsa jószág, és kontroll nélkül előbb-utóbb mindenkiből szörnyeteget csinál”. Lovasi azt várja az LMP-től, hogy vergődjön be a Parlamentbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik