Üzleti tippek

Nagy összegű hitelfelvétel esetén érdemes pályázni

Az SZVP 9-es számú pályázatát azoknak a vállalkozásoknak ajánlják, amelyek magasabb összegű –100 millió forint feletti – hitelt vesznek fel. Kisebb összegű kölcsönök esetében ugyanis a gazdasági tárca négylépcsős hitelei (Mikrohitel, Midihitel, Európa Hitel, Széchenyi Kártya) kevesebb adminisztrációval járnak, így olcsóbbak. Százmilliós nagyságrendű hiteleknél viszont már akkora támogatás nyerhető az SZVP 9-es számú pályázatával, hogy az kompenzálja a magasabb adminisztrációs költségeket (ekkor ugyanis a szükséges dokumentumokat a bank és a gazdasági tárca felé is be kell nyújtani).

Fontos tudni, hogy az eleve állami kedvezménnyel nyújtott hitelekre (pl. Midihitel) nem kérhető kamattámogatás az SZVP program keretében. Ez ugyanis azt jelentené, hogy az állam duplán támogatná a vállalkozás hitelfelvételét.

A 9-es pályázaton 33 vállalkozás összesen 121 millió forintot nyert el eddig. A pályázati határidő lejártáig még 79 millió forint igényelhető. A nyerteseknek mindössze negyede volt háziorvos, ráadásul a többieknél sokkal kisebb összegeket kértek. Elutasított pályázat nem volt. Ennek oka, hogy csak azok vállalkozások nyújthatták be igényüket az állami támogatásra, amelyeket a bankok hitelképesnek tartottak. Banki hitelígérvény nélkül ugyanis nem lehetett pályázni kamattámogatásra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik