Belföld

Bontani kell a turult

Legfeljebb hat hónapja van a XII. kerületi önkormányzatnak arra, hogy elbontsa az általa engedély nélkül felállított turulszobrot – értesült a Népszabadság.

A lap úgy tudja, az erről szóló érdemi határozatot meghozta az elsőfokon eljáró budavári jegyzőség, az „egyedi hatósági ügyről” azonban továbbra sem nyilatkozik. Az értesülést a közigazgatási hivatal vezetője, Forgács Imre megerősítette, ám nem kommentálta.

Mint ismert, az I. kerület nemrégiben úgy döntött: felfüggeszti a szobor fennmaradási engedélyével kapcsolatos eljárást. Arra hivatkozott, hogy a XII. kerület keresetet nyújtott be, kérve a bíróságtól, semmisítse meg a Fővárosi Közgyűlés korábbi elutasító határozatait. A közigazgatási hivatal ugyanakkor e hét elején nyomatékosan utasította az I. kerületet a fennmaradási engedély érdemi, három napon belüli elbírálására. Ellenkező esetben fegyelmi eljárást helyezett kilátásba a jegyző ellen.

A döntés értelmében a XII. kerületnek a határozat kézhezvételétől számítva száznyolcvan napja van a bontásra. A városrész a végzés ellen tizenöt napon belül fellebbezhet a közigazgatási hivatalnál. Ha nem él a lehetőséggel, a határozat két hét múlva jogerőssé válik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik