Pénzügy

Autóhitelesek is örülhetnek a Kásler-ítéletnek

Nemcsak a lakáshitelesekre, hanem minden fogyasztási kölcsönt felvett devizahitelesre hatással lehet a Kúria keddi döntése a Kásler-ügyben – írja Azénpénzem.hu.

A Kúria keddi döntése szerint tisztességtelen a vételi és eladási árfolyam alkalmazása, mert a devizaalapú kölcsönöknél nem volt átváltás, csak átszámítás történt, ezért nem jár a pénzváltáskor szokásos díjazás. Az adósoknak olyan költsége keletkezett, amelyért nem kaptak ellenszolgáltatást. És tisztességtelen azért is, mert nem felel meg a világos és érthető szabályozás követelményének.

A bankszövetség nem nyilatkozik

A Magyar Bankszövetség a jogegységi döntés megszületése előtt nem kíván nyilatkozni – mondta Sütő Ágnes, a szervezet kommunikációs vezetője az MTI-nek a Kúria keddi döntését követően.

Ugyanakkor a szerződésben a Magyar Nemzeti Bank hivatalos devizaárfolyama alapján kell számolni – döntött a Kúria a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) alapján. Ez a Kásler-ügyre vonatkozik, a Kúria június 16-án hozhat jogegységi döntést több, devizahitellel kapcsolatos kérdésben – jelentette be Wellmann György, a Kúria Polgári Kollégiumának vezetője a tárgyalást követően. Az azonban várható, hogy nem megy szembe a mai határozatával.

Ráadásul minden fogyasztási kölcsönre (nem csak a jelzáloghitelekre) vonatkozik majd a döntés, így az Azénpénzem.hu arra számít, hogy a jelzáloghiteleken kívül az autóhiteleknél és a személyi kölcsönöknél is visszajárhat az árfolyamrés az ügyfeleknek. Ha a jogegységi döntés ezt mondja ki, automatikus lehet a pénzvisszafizetés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik