Pénzügy

Ismét bedönheti a forintot Matolcsy

Kiebrudalná a külföldieket az állam finanszírozásából és a bankokkal vetetné meg az államadósságot.

Ismét brutális átalakításba fog Matolcsy György, aki ezúttal az állam pénzhez juttatásának rendszerét fazonírozza át jelentősen. Ennek lényeges eleme, hogy az egyik legfontosabb értékpapírt, a kéthetes MNB-kötvényt átalakítja úgy a jegybank, hogy külföldiek ne lehessenek a tulajdonosai.

Ennek keretében 800 milliárd forintnyi befektetéstől kell majd megszabadulniuk – vagy úgy, hogy eladják és elhagyják az országot, vagy úgy, hogy vesznek helyett más, forintalapú értékpapírt.

Vásároljatok, bankok!

A jegybanki csomag más elemei a bankokat veszik célba, amelyeket a jegybank szeretne rávenni arra, hogy maguk is (újra) nagyobb mértékben vásároljanak az állam adósságából.

A jegybank a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint az egész intézkedéscsomaggal egyéves távlatban 1-2 milliárd eurós tartalékszint-csökkentést hajlandó elfogadni (jelenlegi tartalékszint 36 millárd euró, a Greenspan-Guidotti szabály szerinti tartalékmegfelelés mintegy 28 milliárd eurós szükséges tartalékszintet indokolna).

Itt jön a feketeleves

A Portfolio.hu elemzése szerint az intézkedésre a forint gyengülése lesz az első reakció, amely a bejelentés után rögtön 310 forint per eurós árfolyamra esett. Ám ha valóban sikerülne az állam működésének költségeit inkább forintalapon finanszírozni, ez sok egyensúlyi kockázatot kiiktathatna a költségvetésből, ami az egész gazdaságot stabilabbá tehetné.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik