Nagyvilág

Le Monde: gyerekcsinálásra buzdítják a magyarokat

"Szadomazo"-kisfilmbõl kiindulva egy Hírcsárdás posztig jut el cikkében a mértékadó liberális napilap bécsi tudósítója, aki szerint Orbán Viktor retroretorikát folytat.

A Le Monde újságírója részletesen beszámol a Központi Statisztikai Hivatal 44 másodperces videójáról, amellyel a magyar fiatalokat ösztönzik a népszámlálási kérdõívek internetes kitöltésére, ha nem akarják, hogy számlálóbiztosok zavarják meg õket váratlanul. (A kisfilmben egy csábos, barna hajú, félmeztelen hölgy nyit ajtót, egyik kezével a melleit takarja el, a másikban pedig egy ostort fog – A szerk.).

A szerzõ szerint a magyarországi népszámlásnál külön gondot fordítanak az etnikai kisebbségre, azon belül is a romákra, akiknek a számuk 700-800 ezer lehet a 10 millió lakosból. “Becslések szerint a romák kétharmada nem vállalta fel romaságát a 2001-es népszámláláson a megbélyegzéstõl tartva. A közigazgatásnak azonban pontos adatokra van szüksége, hogy jobban harcolhassanak a diszkrimináció ellen” – olvasható az újság keddi számában megjelenõ cikkben, amely a Népszámlálásra és gyerekcsinálásra szólítják fel a magyarokat címet viseli.

“A demográfia kényes téma Magyarországon” – mutat rá a szerzõ. Elmondása szerint a magyarok gyenge népességszaporulatának (egy nõre egy gyermek jut) – szemben a romákéval, ahol háromszor nagyobb a termékenység – nemcsak a kormányzó jobboldal a megszállottja, hanem az ellenzéki szélsõjobboldal is.

A szerzõ kitér arra, hogy Orbán Viktor adóreform bevezetésével igyekezett kedvezni a középosztályhoz tartozó családoknak. Sõt ajtódísszel (a lakás bejáratára kifüggesztve jelezhetõ ezzel a kisbaba megszületése – A szerk.) is ösztönzik a gyermekvállalást.

“Az Orbán-kormány gyakran retroretorikához fordul, és egyáltalán nem fél attól, hogy a ’30-as évekkel hasonlítják össze” – hangsúlyozza a cikkíró, hozzátéve: az áprilisban elfogadott új magyar alkotmány olyan frázisokkal van teletûzdelve, amelyek a munka, a család és a haza dicsõségét hirdetik. Az alkotmány oltárai címet viselõ bekezdésbe a szerzõ arra is kitér, hogy szeptember 1-je óta kötelezõen ki kell függeszteni valamennyi hivatalban.

Sõt a Le Monde bécsi tudósítója a Hírcsárda egyik hírét és fotómontázsát is megemlíti (anélkül, hogy tudná, hogy a Hírcsárda az ötletgazda – A szerk.), mondván az interneten kering egy hamis IKEA-reklám, amely az Alkotmány asztala nevet viseli.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik