Nagyvilág

Sírokat találtak az út metén

A Türingiai Királyság idejéből származó, VI. századi lovas sírokra bukkantak a régészek Türingiában, Sömmerda város mellett a 71-es autópálya meghosszabbítása miatt végzett ásatások során.

A weimari Régészeti Tartományi Hivatal szakértője a leletet a nemrég felfedezettek között az egyik legfontosabbnak nevezte.
A sírcsoportban többek közt két fegyveres férfisírt és két ló sírját tárták fel. Ilyen nagy sírkamrába és lóval együtt csak nemes és fontos embereket temettek akkoriban – fejtette ki Mario Küssner, a weimari hivatal régésze a Die Welt című német lap internetes kiadása szerint.

A lovas harcosok mellett lándzsahegyeket, szúrófegyvert, fésűket, tűzköveket és több edényt találtak. Nemesfémek eddig nem kerültek elő. Valószínűsíthető, hogy a sírokat már néhány évvel vagy évtizeddel a temetést követően kirabolták.
A területen már az időszámítás előtt három és félezer éve is volt település és temető. A Türingiai Királyság 460-tól 531-ben történt szétveréséig az egyik leghatalmasabb germán birodalom volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik