Nagyvilág

Elengedték a bombaveszélyt jelentő férfit

Kikérdezése után a svéd hatóságok elengedték azt a kanadai állampolgárságú férfit, aki miatt szombaton megszakította útját Svédországban egy 273 utast szállító pakisztáni repülőgép.

A Pakistan International Airlines (PIA) légitársaság Boeing 777-es gépe Torontóból Karacsiba tartott, amikor egy nő felhívta a kanadai rendőrséget, és közölte: az egyik utasnál robbanószer van. Ezután kért engedélyt a pilóta a stockholmi Arlanda repülőtéren történő leszállásra.

A gyanúba kevert 30 év körüli pakisztáni származási kanadai állampolgárt a leszállás után előállították és kikérdezték, de a tűzszerészek sem nála, sem a repülőgépen nem találtak robbanószert. A férfi nem szerepel a légi utazástól eltiltottak neveit tartalmazó nemzetközi listákon, és a felszállás előtt Torontóban a többiekkel együtt átesett a biztonsági ellenőrzésen.

„A férfi ellen felmerült gyanú nem bizonyult megalapozottnak ahhoz, hogy őrizetbe vegyék, ennél fogva szabadon elhagyhatja Svédországot” – közölte nyilatkozatában az ügyészi hivatal.

Az átvizsgált gép a többi utassal folytatta útját a pakisztáni Karacsi felé, még mielőtt a gyanúsítottat elengedték volna. A stockholmi rendőrség szóvivője ennek kapcsán azt mondta: a férfinak minden segítséget megadnak, hogy ő is elérhesse úti célját.

A kanadai rendőrség közben azt közölte, hogy ők folytatják a vizsgálatot, és ha a hozzájuk beérkezett riasztás alaptalan vaklármának bizonyul, eljárást kezdeményeznek a telefonáló ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik