Nagyvilág

Szaddám féltestvére gatyában jelent meg a bíróságon

Folytatódott kedd délelőtt Szaddám Huszein volt iraki elnök és vádlott-társai pere, amelyen a fővádlott közölte, hogy hét társával együtt három napja éhségsztrájkot folytat a velük való bánásmód ellen tiltakozva.

A tárgyalóterembe sötét öltönyben, “Nagy az Isten” kiáltással belépő Huszein a “nagy arab nemzetet” és az iraki felkelőket éltette. A volt iraki elnök azt kiáltotta a vezető bíró, Rauf Rasid Abder-Rahman felé, hogy az ő és “mesterei” által alkalmazott bánásmód miatt lépett három napja társaival együtt éhségsztrájkba.

Amikor a bíró öklével az asztalra csapott, és megfeddte a fővádlottat, hogy miért nem áll fel, amikor a bírósághoz szól, Szaddám Huszein így vágott vissza: “Üsse a saját fejét az öklével!”

Huszein féltestvére, al-Haszan at-Tikríti – aki saját állítása szerint rákbeteg, és orvosi kezelésre van szüksége – a volt iraki elnököt és a Baasz Pártot éltette. A titkosszolgálat volt főnöke második napja alsóneműben jelent meg a tárgyalóteremben, ezzel is kifejezésre juttatva a bíróság iránti megvetését. Amikor a vezető bíró rárivallt, hogy fogja be a száját, azzal válaszolt neki, hogy ne beszéljen így vele, mert éppen olyan ember, mint ő, “sőt jobb nála”.

A perben 148 síita lemészárlása a vád a volt iraki elnök és hét társa, az előző rendszer magas rangú tisztségviselői ellen. A Bagdadtól északra fekvő, síiták lakta Dudzsail faluban 1982-ben merényletet kíséreltek meg Szaddám Huszein gépkocsioszlopa ellen. Az ezt követő megtorlásban a falu 148 lakosát ölték meg a biztonsági szolgálatok, többeket megkínoztak. A vádlottak ártatlannak vallják magukat. Ha rájuk bizonyítják a vádat, halálos ítélet szabható ki rájuk.

A pert később elnapolták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik