Nagyvilág

Szigorúbb ellenőrzés Ferihegyen, mint Londonban

Miközben Nagy-Britanniában a kritikusról komolyra szállították le hétfőn a terrorriasztási skála szintjét, Ferihegyen továbbra sem lehet felvinni kézitáskát a Londonba tartó járatokra, mivel a magyar reptér még nem kapott hivatalos értesítést a könnyítésről.

Egy fokozattal lejjebb szállították hétfőre virradóra Nagy-Britanniában a terrorkészültségi szintet, amely ezentúl „komolynak” minősül, vagyis azt jelenti, hogy a terrortámadás veszélye nem közvetlen, de nagyon valószínű – írja a BBC.


A kormány csütörtökön rendelte el, hogy az ötfokozatú skála legmagasabbjára, „kritikusra” emeljék a készültséget, miután a titkosszolgálat tudomására jutott, hogy terroristák több utasszállító repülőgép felrobbantására készülnek az Atlanti-óceán fölött. A „kritikus” szint a közvetlen, bármikor várható terrortámadás veszélyét jelzi, a „komoly” pedig azt, hogy „nagyon valószínű” egy terrortámadás.

Mint John Reid belügyminiszter közölte, a legutóbbi hírszerzési értesülések nem utalnak arra, hogy a letartóztatások után szabadlábon maradt terroristák azonnali újabb merényletekre készülnének, ezért vált lehetővé a riasztási szint lejjebb szállítása. Mindazonáltal figyelmeztette a lakosságot, hogy maradjon továbbra is éber, mert a terrorcselekmények elkövetésének veszélye változatlanul fennáll. Időközben visszafordították a British Airways légitársaság egy Londonból New Yorkba tartó gépét, mert egy mobiltelefont találtak a fedélzetén, amelyről senki sem vállalta, hogy az övé lenne.

Tömeges járatlemondások

A British Airways hétfőre 20 százalékos járatcsökkentést jelentett be: 39 marad ki a szokásos 202 rövid távú járata közül, illetve 5 a szokásos 76 interkontinentális járata közül. A Virgin Atlantic szerint a BAA eljárása részrehajló, mert a British Airwaysnek kisebb a vesztesége a rövid távú járatokon, és interkontinentális járatait nagyobb arányban tarthatja fenn, miközben a Virginnek csak interkontinentális járatai vannak, amelyek közül hétfőre hármat kényszerült törölni. A legnagyobb európai olcsó jegyes légitársaság, az ír Ryanair ugyancsak nyilatkozatban bírálta az általa túlzásnak tartott biztonsági intézkedéseket, és úgy vélte, a londoni repülőterek az „összeomlás” szélén vannak. A Ryanair vasárnap a járatai 20 százalékát törölte a londoni Stanstedből. A brit easyJet légitársaság várhatóan 20 Londonból induló járatát hagyja ki hétfőn.

A járatkimaradások nemcsak az utasokat állítják nehéz helyzet elé. Heves vita robbant ki ugyanis a British Airways és a Heathrow repülőtér üzemeltetője, a BAA Plc között. A British Airways azzal vádolja a BAA-t, hogy képtelen megbirkózni a biztonsági feladatok okozta zsúfoltsággal, és ez kényszeríti ki a járatlemondásokat. A BAA ugyanakkor tájékoztatott minden légitársaságot, hogy amelyik nem tartja be az összes szabályt, annak megtiltja a Heathrow használatát. Vasárnap a járatoknak körülbelül a 30 százaléka maradt ki. Hétfőn a BAA heathrow-i vezetője, Tony Douglas a BBC-nek, nyilatkozva úgy fogalmazott: „nem tudom, meddig tart még ez az egész”.

Maradhat a kézitáska

A terrorriasztási szint csökkentése azt jelenti, hogy az utasok ezentúl egy kézitáskát felvihetnek magukkal a repülőgép fedélzetére, az erre vonatkozó könnyítést kedd reggelig fokozatosan érvényesítik a repülőtereken, ugyanis időre van szükség, amíg a biztonsági személyzetet tájékoztatják a megváltozott ellenőrzési rendről – közölte a BAA repülőtér-üzemeltető társaság.


Az engedélyezett kézitáska hossza legfeljebb 45, szélessége 35 és mélysége 16 centiméter lehet, továbbra sem szabad felvinni a gépre kézitáskában laptopot és semmilyen folyadékot – kivétel a bébitej és a folyékony bébiétel, valamint a létfontosságú cseppfolyós gyógyszerek –, s a tilalom továbbra is vonatkozik az üdítőitalokra, dezodorokra, parfümre, borotvahabra, fogkrémre és hasonló cikkekre.

A BAA repülőtér-üzemeltető társaság mindazonáltal azt kérte az utazóktól, hogy a három fő londoni repülőtérre, a Heathrow-ra, a Gatwickre és a Stanstedre további intézkedésig egyelőre ne vigyenek magukkal kézitáskát.


Tilos a folyadék


Németh Krisztina, a Malév kommunikációs igazgatója lapunk kérdésére elmondta, hogy a londoni enyhítések ellenére a Ferihegyi repülőtéren nem lehet kézitáskát, illetve más személyes tárgyat felvinni a repülőgépek kabinjába azoknak az utasoknak, akik Londonon keresztül utaznak az Egyesült Államokba. Így számukra tilos folyadékok (nemcsak az italok, de még a kontaktlencse tartófolyadéka is ide tartozik), gyógyszerek és élelmiszerek felvitele, valamint a gyermektápszereket a szülőnek meg kell kóstolnia beszállás előtt. A kommunikációs vezető hangsúlyozta: egyelőre nem kaptak értesítést a BAA-tól a londoni könnyítésekről.

Amint arról korábban lapunk is beszámolt, Ferihegyen beszállás előtt a Londonból továbbutazó utasoknak le kell venniük a cipőjüket, és egy átvilágító, valamint egy szagmintát vevő berendezésen is áthaladnak a lábbelik. A fedélzetre felvihető apróságokat (papírzsebkendő, tisztasági betét, szemüveg) egy átlátszó zacskóban tarthatják maguknál az utasok. (Akit érintenek az intézkedések, azok a repülőtér honlapján részletesen elolvashatják, mire kell számítaniuk.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik