Nagyvilág

A székelyföldiek 99 százaléka a területi autonómia mellett

A székelyföldiek 99 százaléka támogatja a régió területi autonómiáját a nem hivatalos belső népszavazás végeredménye szerint - közölték csütörtökön a szervezők.

A jogi következményekkel nem járó, nem hivatalos referendumot Kovászna és Hargita megyében szervezte meg a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) december 16-23. között. Hargita megyében összesen három településen nyilváníthattak véleményt a lakosok, a legnagyobb közülük a mintegy negyven ezer lakosú Székelyudvarhely.


A három településen a több mint 34590 szavazati joggal rendelkezők közül 22061-en voksoltak, ami 63,78 százalékos részvételi aránynak felel meg. Közülük 21870-en szavaztak Székelyföld területi autonómiája mellett. A Kovászna megyei többi húsz településen is a lakosság körülbelül 99 százaléka támogatta Székelyföld területi autonómiáját.

A szervezők civil nyomásgyakorlási eszköznek tekintik ezt a kezdeményezést, hogy hivatalos referendum kiírását is lehetővé tegyék ugyanebben a kérdésben. Romániában ugyanis jelenleg nem létezik az ehhez szükséges jogi keret, ezért a Románia Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem támogatta a kezdeményezést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik