Nagyvilág

Pinochet utolsó levele

A chilei diktátor végrendeletében védelmébe vette az 1973-as puccsot.

Védelmébe vette az 1973-as államcsínyt és a 17 éves uralma idején alkalmazott módszereket Augusto Pinochet volt chilei diktátor halála előtt írt és vasárnap közzétett levelében.
Pinochet tábornok, aki 1973. szeptember 11-én államcsínnyel döntötte meg Salvador Allende szocialista elnök hatalmát, a levélben azt írta: megakadályozta, hogy a kommunizmus “minden hatalmat megragadjon” az országban.


“Teljes őszinteséggel kijelentem: büszke vagyok arra a hatalmas tettre, amelyet végre kellett hajtani annak megakadályozására, hogy a marxizmus-leninizmus minden hatalmat megragadjon” – írta Chile egykori erős embere végrendeletében, amelyet az Augusto Pinochet alapítvány tett közzé.


“Ha újra meg kellene ezt tennem, mindazonáltal nagyobb bölcsességet kívánnék” – tette hozzá a volt diktátor az ötoldalas dokumentumban.


Pinochet tábornok, aki ellen az emberi jogok megsértése és adócsalás miatt indítottak eljárást, december 10-én 91 éves korában halt meg szívroham következtében, anélkül, hogy elítélték volna. Diktatúráját 3000 ember meggyilkolásáért vagy eltűnéséért, illetve mintegy 30 ezer ember megkínzásáért tartják felelősnek.
A volt diktátor hangsúlyozta: nehéz lenne megérteni a rendszere alatt történt halálesetek és eltűnések “mikéntjét és miértjét”. Hozzátette: mindezekre nem volt “intézményesített terv”.
“A súlyos konfliktusok már csak ilyenek és ilyenek is lesznek: visszaélések és túlzások forrásai” – áll az egykori diktátor végrendeletében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik