Nagyvilág

Rendőri védelmet kért egy volt orosz kém

A lakásában barikádozta el magát egy Franciaországban élő, volt orosz titkos ügynök, aki kapcsolatban állt a Litvinyenko-gyilkosság egyik kulcsfigurájával, az olasz Mario Scaramellával.

A rendszerbíráló Jevgenyij Limarjov saját elmondása szerint félti az életét amiatt, hogy összeköttetésben volt a megmérgezett Alekszandr Litvinyenko exkémmel – jelentette pénteken a Le Parisien című francia napilap. A 41 éves ügynökspecialista közölte az újsággal, hogy elbarikádozta magát a felső-savoyai Cluses-ben lévő házában.

Limarjov utalt egy titokzatos halállistára, amelyen neve harmadikként szerepel Litvinyenko és Scaramella, az orosz titkosszolgálatokat kutató olasz tanár után. Limarjov elmondta, hogy Scaramellát veterán orosz hírszerzők állítólagos üzelmeiről tájékoztatta. Az egykori hírszerzőket és diplomatákat tömörítő Becsület és Méltóság nevű szervezet “összeesküvéseiről” beszélt, amelyeket Scaramella és Paolo Guzzanti olasz szenátor ellen szőttek, aki a szovjet hírszerzés olaszországi tevékenységeit vizsgáló parlamenti bizottság elnöke volt.

Brit lapok december elején azt találgatták, hogy orosz veterán hírszerzőknek közük lehetett-e Litvinyenko halálához. Valentyin Velicsko, a Becsület és Méltóság jótékonysági alap elnöke akkor “agyrémnek” nevezte Limarjov állításait, akárcsak a halállista létezését, amelyen állítólag emigrációban élő rendszerbírálók neveit tüntették fel.

Litvinyenko meggyilkolása kapcsán Limarjov úgy vélekedett, hogy a bűntény “99 százalékban Oroszországból” indult ki. “Orosz forrásaim megerősítettek ebben az érzésemben” – hangoztatta, és hozzáfűzte, hogy Litvinyenkót 2003 szeptemberében látta utoljára. Elmondása szerint három feljelentést is tett, miután úgy érezte, hogy követik. November 17-én Rómában ellopták csomagjait, két nappal később megpróbáltak betörni cluses-i házába, és több névtelen gyilkossági fenyegetést kapott – sorolta megpróbáltatásait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik