Nagyvilág

Orosz gáz nélkül Moldávia

Az Európa-szerte nagy vihart kavart orosz–ukrán gázvita mellett az elmúlt hetekben alig esett szó Oroszország és Moldávia hasonló huzakodásáról, amely pedig még most is tart. Az EU sürgeti tárgyalások újrakezdését és mielőbbi befejezését. A gazdasági konfliktus már Bulgáriát és Törökországot is érinti.

Az Oroszországból Moldáviába tartó gázszállítás immár hetedik napja szünetel, miután a felek nem tudtak megegyezni az árban. A Gazprom a Bulgáriának és Törökországnak szállított gáz árát is növelné. A bolgárok azonnal visszautasították az orosz társaság követelését, a törökök hivatalosan nem reagáltak a hírre.

Egy nyilatkozatban az osztrák EU-elnökség arra kérte Oroszországot és Moldáviát, hogy halasztás nélkül kezdjék újra a kétoldalú tárgyalásokat a kompromisszumos megoldás kidolgozása érdekében.

Az Európai Parlament szerdán foglalkozik először hivatalosan az orosz gázszállítás problémáival, a gazdasági és politikai konfliktus következtében kialakult helyzettel. Mint ismeretes: az európai szénhidrogénigény egyharmadát orosz szállítások fedezik.

Azt már korábban bejelentették, hogy a bizottság egy zöld könyvet készít az energiapolitika koordinálásának feladatairól, s a dokumentumot az osztrák elnökség első, márciusi találkozóján ismertetik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik