Nagyvilág

Pénzügyi csőd fenyegeti az Alitaliát

Az Alitalia olasz légitársaságnál kialakult helyzet "teljesen ellenőrizhetetlen" és a pénzügyi összeomlás elkerülésére januárig megfelelő megoldást kell találni – jelentette ki Romano Prodi olasz kormányfő az Alitalia szakszervezeteihez szólva.

A kormányfő nem titkolta, hogy az Alitalia bel- és külföldön egyaránt veszít piaci részesedéséből. Mint mondta: ez az egész Olaszországot érdeklő probléma, és nincs értelme új nemzeti és nemzetközi stratégia nélkül szanálásról vagy tőke-feltöltésről beszélni.

Az Alitalia ügyvezetője szerint az olasz légitársaság már csak veszteséget termel: Giancarlo Cimoli múlt csütörtöki képviselőházi meghallgatásán újabb megmentési terv elfogadását kérte az újabb csőd elkerülésére. Cimoli szerint “minél többet repülnek, annál többet veszítenek”. Az ügyvezető a fapados társaságok konkurenciáját és az Alitalia-dolgozók szakszervezeteinek együttműködési hiányát említette a veszteségek fő okaként.

Az olasz kormány – amely még mindig az Alitalia fő részvényese – külföldi befektetőket akar bevonni a társaság megmentésére, a 49 százalékos állami részt tovább csökkentve. Egyes jelentések szerint egy 18 százalékos részvénycsomagot holland és svájci befektetők átvennének.

A kormány a napokban dönt az állami rész további csökkentéséről és arról, hogy külföldi befektetőknek is lehetővé tennék a társaságba történő beszállást. Az olasz kormány tavaly 62 százalékról csökkentette részesedését 49 százalékra az Alitaliában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik