Nagyvilág

Izraelt is elérhetik az iráni rakéták

Nagyszabású hadgyakorlatot kezdtek csütörtökön Irán több térségében, s az első órákban már több tucat rakétát is kilőttek, köztük 2000 kilométer hatótávolságúakat is. Teherán szerint a hadgyakorlat elrettentő üzenet a „térségen kívüli ellenségeknek.”

Az iráni televízió jelentése szerint a rakétákat az ország középső, sivatagos vidékén próbálták ki, de a forradalmi gárda parancsnoka szerdán azt is elárulta, hogy a tíznapos, „Nagy Próféta II.” kódnevű gyakorlat más helyszíneken, a Perzsa-öbölben, az Ománi-tengeren és más tartományokban is folyik. Jahja Rahím Szafávi tábornok a nyugati hatalmakra utalva kijelentette: meg akarják mutatni elrettentő és védelmi képességeiket „a térségen kívüli ellenségeknek,” s reméli, hogy azok megértik a manőverek üzenetét.

Az iráni televízió szerint a gyakorlaton Sahab-3 típusú, 2000 kilométer hatótávolságú rakétákat is kilőttek. E rakéták felszerelhetők atomrobbanófejjel, s iráni területről képesek elérni Izraelt és a közel-keleten lévő amerikai erőket. A televízió azt állította, hogy e rakétákat fürtös robbanófejjel is el tudják látni, ami azt jelenti, hogy 1400 kisebb bombát juttathatnak velük célba.

Az Egyesült Államok és több szövetségese vasárnap és hétfőn szintén gyakorlatozott a Perzsa-öböl vizein, arra a feltételezett helyzetre készülve, hogy valakik hajókon illegális fegyveralkatrészeket akarnak becsempészni Iránba. Washington szeretne elfogadtatni az ENSZ Biztonsági Tanácsában egy olyan határozatot, amely megtiltaná atomfegyver gyártásához is felhasználható eszközök bevitelét Iránba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik