Nagyvilág

Az iráni elnök összefogást sürgetve űzné el a megszállókat

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök vasárnap Teheránban arra kérte a Közel-Kelet és Afganisztán népeit, hogy "egymást segítve űzzék el a külföldi megszállókat".

Az iráni vezető az iszlamista Baszidzs milícia tagjai előtt azt hangoztatta: segíteni kell az irakiakat, a libanoniakat, az afgánokat és a palesztinokat abban, hogy vállvetve űzzék el a megszállókat. “A térség népei képesek a biztonságot szavatolni, a konfliktusok forrása az idegenek jelenléte” – fűzte hozzá.


Irán szövetségese a síita dominanciájú iraki kormánynak, és már többször sürgette az amerikai csapatok távozását a közel-keleti arab országból és Afganisztánból, jóllehet sem a bagdadi, sem a kabuli vezetés nem ért egyet ezzel a követeléssel.


Ahmadinezsád beszédében, amelyet az iráni televízió közvetített, arra kérte hallgatóságát, hogy tekintsenek Irakra, ahol azóta, hogy az idegen korrumpálódott elemek megjelentek, nincs más, mint a halál és a korrupció.


Az iráni elnök felajánlotta az Egyesült Államoknak, hogy segít neki kikászálódni abból a kelepcéből, amelybe került. Kifejtette, hogy az amerikaiak azzal az ürüggyel szállták meg Irakod, hogy megdöntsék Szaddám Huszein elnök rendszerét és tömegpusztító fegyverekre bukkanjanak, de világossá vált, hogy céljuk az olajban gazdag térség fölötti uralom megteremtése volt. Ahmadinezsád úgy vélte, az amerikaiak ezzel egy olyan “mocsárba” kerültek, ahonnan nem találják a kiutat. Az iráni nemzet kész segíteni az ebből a mocsárból való kikecmergéshez, ha Washington felhagy erőszakos és megszálló politikájával – mutatott rá az elnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik