Nagyvilág

A kirgiz kormányfő puccstól tart

Feliksz Kulov kirgiz miniszterelnök egy hangfelvétel birtokában azt állította pénteken a parlamentben, hogy az ellenzék puccsal akarja megragadni a hatalmat.

Kulov a parlamentben felszólalva azt mondta, hogy egy ismeretlen személy a hatóságoknak hangfelvételt adott át, amelyen hallható, amint ellenzéki vezetők puccsot szövögetnek. Arról beszélnek, hogy elfoglalják a kormány épületét és a városházát, az állami tévé-rádió állomást, lezárják Biskeket és a vidéki városokat összekötő főútvonalakat.

Kétes felvételek

A felvételt lejátszották a kormány és a parlament ülésén: az erős háttérzajból átszűrődik két hang, amely Omurbek Tekebajev és Almazbek Atambajev ellenzéki vezetők hangjára hasonlít. A felvétel állítólag Tekebajev irodájában készült. Kulov szerint a hatóságok nem indítanak bűnvádi eljárást az ellenzéki vezetők ellen, amíg a vizsgálatok nem bizonyítják be a felvétel valódiságát.

A miniszterelnök leszögezte, hogy nem mond le, és kijelentette, hogy nincs az országban olyan erő, amelynek sikerülne a puccs. Szerinte az ellenzék erőszakkal akarja megragadni a hatalmat, de a kormány képes szavatolni a közigazgatási intézmények zökkenőmentes munkáját. Hasonló szellemben beszélt a parlamentben Kurmanbek Bakijev kirgiz elnök is.

A kormányfő ellen tüntetnek

Az ellenzéki vezetők a hatóságok provokációjának nevezték a hangfelvételt, és fogadkoztak, hogy nem fogják erő alkalmazásával megragadni a hatalmat. Felhívásukra második napja tüntetnek híveik Biskek belvárosában az államfő és a miniszterelnök lemondását követelve.

A tiltakozás csütörtökön kezdődött több tízezer ember részvételével, miután az államfő, megszegve az ellenzékkel kötött megállapodást, néhány nappal elhalasztotta az elnöki jogkörök megkurtítását, a kormány és a parlament jogosítványainak kiterjesztését célzó alkotmánymódosítások előterjesztését a parlamentben. Ezek az elképzelések szerepeltek Bakijev tavalyi választási kampányában, de az ígéreteket mindeddig nem sikerült valóra váltani. A tiltakozók a főváros központjában több tucat jurtát és sátrat állítottak fel. Tekebajev ismét azzal fenyegetőzött, hogy a tüntetők addig demonstrálnak, amíg nem teljesülnek a követeléseik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik