Nagyvilág

Berlusconi elismerte vereségét

Teljes kormányzási ciklusra készül Romano Prodi, az olasz parlamenti választásokon csekély többséget szerzett baloldal vezetője, ellenfele pedig hosszú és elszánt ellenzéki szerepre rendezkedik be az olasz médiában vasárnap megjelent híradások szerint.

“Egységesek maradunk, egységesek maradunk öt éven át” – jelentette ki Prodi a Sky TG24 bolognai kereskedelmi tv-nek egy nappal azután, hogy az alsóháziban szerzett baloldali többség után a szenátusi is bírósági megerősítést nyert.

A Prodi vezette Unió pártszövetség széles politikai skálát ölel fel: centrista katolikus pártok és kommunista pártok egyaránt tagjai.

A hét végén az Unióban megtörténtek az első személyi döntések is. A szenátusi házelnökségre Giulio Andreotti hétszeres miniszterelnököt jelölte az Unió. A képviselőházi házelnökség várományosa Fausto Bertinotti, a Kommunista Újraalapítás vezetője. Megfigyelők szerint Prodi ezúttal erősen a koalícióhoz akarja kötni Bertinottit, 1998-ban ugyanis az első Prodi-kormány bukásához vezetett, hogy Bertinotti pártja megvonta támogatását a kormánytól.

Berlusconi elismerte vereségét

A távozó miniszterelnök, aki a jobbközép Szabadságjogok Háza pártszövetséget vezette a választási küzdelemben, közel két héttel a választások után, pénteken ismerte el először – burkoltan – vereségét.

Silvio Berlusconi szombaton úgy vélekedett, hogy a Prodi vezette Unió pártszövetség hajszálnyi többsége ellenére kitarthat öt éven át. “A hatalom egyesít, és ez lehetővé teheti számukra, hogy a következő öt évben kormányozzanak – nyilatkozta a La Repubblica római napilap vasárnapi számának a távozó kormányfő. A politikus az elmúlt két napban egyértelművé tette, hogy a kompromisszumok nélküli ellenzék szerepére készül. “Nem hiszem, hogy ezek az urak valóban képesek lesznek kormányozni.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik