Nagyvilág

Megtört katona sír a tálibok felvételén

A NATO is elismerte, hogy a tálibok által közzétett videón egy amerikai katona beszél, akit fél éve foglyul ejtettek. Bowe Berghdahl megtörten sír a felvételen és kijelenti, hogy a tálibokat nem győzik le az amerikaiak. Az Afganisztánban állomásozó kontingens is elítélte az üzenetet.

A NATO megerősítette, hogy egy tálibok által pénteken közzétett videón
valóban egy csaknem fél éve foglyul ejtett amerikai katona látható.
Bowe Berghdahlt június óta tartják fogva a felkelő tálibok, Kelet-Afganisztánban.

A felvételen a 23 esztendős őrvezető megtörten sír, de nem látható rajta sebesülés. Az amerikai hadsereg egyenruhájához hasonló öltözetben ül egy széken és eleinte napszemüveget és katonai sisakot visel, miközben megadja nevét, beosztását, személyes adatait majd elmondja, hogy a tálibok hadifoglya, elítéli az amerikai vezetőket az iraki és az afganisztáni mohamedánokat ért bánásmód miatt.

Később kijelenti, hogy az amerikaiak nem tudják legyőzni a tálibokat és arra is figyelmezteti bajtársait, hogy egy türelmes és jól szervezett ellenséggel álnak szemben. “Mindazon katonáknak, akik készen állnak, hogy az első alkalommal idejöjjenek országunk és vezetőink ostobasága miatt, (mondom, hogy) … nagyon felkészült emberekkel küzdötök, akik pontosan tudják, miként végezzenek velünk, s rendkívül türelmesek” – hangzik üzenete.

A videón a tálibok szóvivője fogolycserét kínál fel az amerikai kormánynak mondván: “Az Afgán Iszlám Emírség követelte és követeli korlátozott számú foglyok szabadon engedését cserébe az amerikai fogolyért”.

Az Afganisztánban állomásozó nemzetközi kontingens elítélte a videoüzenet közzétételét, és különösen azt, hogy karácsonyra időzítették.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik