Nagyvilág

„Etnikai tisztogatás” van Romániában?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung a határon túli magyarok helyzetével foglalkozó cikkében elítélte Orbán Viktor kampánybeszédét, amellyel újra felszította a magyarellenes indulatokat Szlovákiában. Romániát viszont azért marasztalta el, mert a magyarok kirúgása „politikai és etnikai tisztogatás” jellegét ölti.

A német külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier a közelmúltban tett prágai, illetve budapesti látogatásával mindkét helyszínen támadta a legnagyobb magyar ellenzéki párt elnökét – emlékeztet a német Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A lap szerint Orbán esztergomi beszédével súlyosan megzavarta a magyar és a szlovák külügyminiszter, a két ország kapcsolatának javítását célzó erőfeszítéseit. Utalt arra, hogy Ján Slota, a szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt elnöke ennek nyomán ismét magyarellenes kirohanásokra ragadtatta magát. Felbőszülten reagált a szlovák miniszterelnök, Robert Fico is.

A magyarok követelései szeparatizmust takarnak?

A nemzeti szlovák politika szerint a magyarok követelései egyszerűen “szeparatizmust” takarnak. Fico miniszterelnök “Szlovákiát és egész Közép-Európát fenyegető, nagy magyar nacionalizmusról és sovinizmusról” beszélt – idézte a szlovák kormányfőt a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A parlamenti vita más felszólalói Szlovákia integritásának “példátlan megsértésére” figyelmeztettek, s Orbánt “neofasisztának, sovinisztának és irredentának” bélyegezték. A beszámoló szerint Bajnai Gordon kormányfő a visegrádi csoport krakkói találkozóján mindezt visszautasította.

A német lap értékelése szerint Romániában – ahol a legnagyobb lélekszámú magyar kisebbség él – a “Kárpát-medence problémája” fölött az EU túlságosan könnyen szemet huny. Erdélyben és a Székelyföldön – ahol több mint 1,5 millió magyar él – a magyar képviselőket a helyi, illetve a regionális közigazgatási szervekben sorra románokkal váltják fel.

Elbocsájtják a magyarokat Romániában

A közszolgálatból való elbocsátások – amelyeket a kormány a reformok és a karcsúsítás ürügyén hajt végre – mindenekelőtt a magyar tisztviselőket sújtják. Mindez fokozatosan a “politikai és etnikai tisztogatás” jellegét ölti, s nemcsak az uniós jogszabályokba, hanem a román törvényekbe is ütközik – idézte a lap Németh Zsoltot, az Országgyűlés külügyi bizottságának Fideszes elnökét.

Említést tesznek még, hogy a közelmúltban Romániában Sólyom László államfőt is nem kívánatos személyként kezelték.

szélsőjobboldali veszély?

A Der Standard című osztrák lap szerint a “még és egyedül kisebbségben kormányzó” MSZP durva pofont kapott. Igazi áttörést a Jobbik ért el – állapította meg a liberális lap budapesti tudósítója, “nyíltan szélsőjobboldalinak” nevezve a pártot. Orbán Viktor már a választás éjszakáján kifejezésre juttatta hatalmi igényét, amikor azt mondta támogatóinak: egy soha nem látott többség megmutatta, hogy Magyarország változást akar. Vona Gábor sem hagyott kétséget a felől, hogy a Bajnai-kormány bukásán fog munkálkodni – idézi fel az EP-választás éjszakáját a Der Standard.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik