Nagyvilág

Mindenki kikelt az izraeli telepbővítés ellen

A megszállt palesztin területeken lévő zsidó telepek bővítésének teljes leállítását követelte pénteken Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője arra a hírre reagálva, amely szerint Izrael a felfüggesztés előtt még az építkezések felgyorsítását tervezi. A terv Washingtonnak és az arab államoknak sem tetszik.

Solana az uniós tagországok külügyminisztereinek kötetlen stockholmi találkozója alkalmából nyilatkozott a sajtónak. Az újságírók arról kérdezték, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök – egy neve elhallgatását kérő munkatársának közlése szerint – hajlandó megfontolni a telepépítés több hónapra történő felfüggesztését, de előbb jóváhagyja még több száz új lakás építését.

Solana hangsúlyozta, hogy az unió jól ismert álláspontja szerint mindenféle telepbővítési tevékenységet le kell állítani.

Washington sajnálja

A washingtoni Fehér Ház közleményben sajnálkozásának adott hangot az izraeli terv hallatán, amely amerikai megítélés szerint nem felel meg a közel-keleti rendezést célzó, 2003-as nemzetközi béketervben foglalt izraeli kötelezettségeknek.

A közlemény emlékeztetett Barack Obama amerikai elnök korábbi kijelentésére, amely szerint az Egyesült Államok nem ismeri el törvényesnek a folyamatos telepépítéseket, s követeli azok leállítását.

A palesztinoknak elfogadhatatlan

Elfogadhatatlan Izraelnek az a szándéka, hogy felgyorsítja a lakásépítéseket a palesztin területeken lévő telepein, mielőtt bármit is felfüggesztene – jelentette ki Mahmúd Abbász palesztin elnök pénteken Párizsban.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök előző nap Jeruzsálemben kiszivárgott terveit elutasította a francia külügyminisztérium és az Arab Liga is.

Sarkozynek sem tetszik

“Ez elfogadhatatlan. A telepépítések befagyasztását akarjuk, és a végső szakaszra vonatkozó tárgyalások megkezdését” – jelentette ki Abbász a sajtó képviselőinek Nicolas Sarkozy francia elnökkel tartott találkozója után, szavaival a független palesztin állam megteremtésének utolsó fázisára utalva. “Ez volt a megbeszélésünk fő témája is” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy létrejöhet-e tervezett találkozója az izraeli kormányfővel, Abbász azt felelte, hogy “ez a telepbővítések befagyasztására vonatkozó addig meghozott lépésektől és intézkedésektől függ”. A kérdés az, mondta, hogy Netanjahu partnernek tekinthető-e. “Mi készek vagyunk teljes mértékig partnerként viselkedni, ha a palesztin nép visszakaphatja a jogait és létrehozhat Izrael mellett egy független államot” – mondta.

Az izraeli kormányfő egy név nélkül nyilatkozó munkatársa pénteken azt közölte, hogy Netanjahu hajlandó megfontolni a ciszjordániai zsidó telepek bővítésének több hónapra történő felfüggesztését, de előbb jóváhagyja még több száz újabb lakás építését.

A tervet teljesen elfogadhatatlannak nevezte a francia fővárosban Száeb Erekát palesztin főtárgyaló is, aki szerint a telepépítés ilyesfajta felfüggesztése csupán a békefolyamat felfüggesztését jelentheti.

A telepbővítések felgyorsítására vonatkozó terv “ellentétes” az izraeliek által vállalt kötelezettségekkel és a békefolyamattal – szögezte le a francia külügyminisztérium. “Az álláspontunk teljesen egyértelmű: elítéljük” – mondta újságíróknak Eric Chevallier külügyi szóvivő.

A 2-es csatorna elnevezésű izraeli kereskedelmi televízió csütörtök este forrás megjelölése nélkül jelentette: Netanjahu az Egyesült Államok követelésére hajlandó kilenc hónapra részlegesen befagyasztani a ciszjordániai zsidó telepek bővítését. Ez az új lakások építésének megkezdésére vonatkozna a jelenleg mintegy 300 ezer izraelinek otthont adó telepeken. Nem vonatkozik ugyanakkor 2500 lakás már folyamatban lévő építkezésére, továbbá a középületekre és a kelet-jeruzsálemi lakótelepekre, ahol már ma is 200 ezer izraeli él. A lépésért cserébe a televízió szerint több arab ország, köztük Katar, Omán, Tunézia és Marokkó állítólag beleegyezését adná ahhoz, hogy Izrael kereskedelmi képviseleteket nyisson a területükön.

A békefolyamat került veszélybe

Pénteki reagálásában az Arab Liga vezetője azt mondta: bármilyen, a zsidó telepbővítések befagyasztására vonatkozó javaslat, amely nem terjed ki Jeruzsálemre, elfogadhatatlan és “a békefolyamat felfüggesztéséhez vezet”. Amr Musza az észak-olaszországi Como-tónál tartott nemzetközi tanácskozáson, ottani sajtóértekezletén leszögezte, hogy a zsidó telepek bővítésének leállítása Ciszjordániában és a palesztinok reménybeli fővárosában, Kelet-Jeruzsálemben előfeltétele annak, hogy értelmes párbeszéd folyhasson Izrael és a palesztinok között.

Ugyanitt – az úgynevezett Ambrosetti-fórumon – Simon Peresz izraeli elnök “meglehetősen optimistának” mondta magát a közel-keleti békefolyamat esélyeit illetően, mert szerinte mindkét oldalon “pragmatikus megközelítést” tapasztalni, s mindenkinek elege van a háborúkból. Egyben úgy vélte: nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani a telepítésekkel kapcsolatos legújabb sajtóhíreknek, ezek nem hivatalos bejelentések, és szerinte Netanjahunak is az a célja, hogy megállapodás szülessen.

Peresz másfelől kifejtette, hogy az évszázados közel-keleti vita átfogó, egy lépésben történő rendezése jelenleg nem reális célkitűzés. Egy palesztin államot azonban mindenképpen a lehető leghamarabb létre kell hozni egy átmeneti megállapodás alapján, s nem szabad hagyni, hogy ez tovább halasztódjon Jeruzsálem megosztásának és a több millió palesztin menekült visszatérésének bonyolult kérdése miatt.

Washington korábban európai szövetségesei egyetértésével a telepbővítések teljes leállítását jelölte meg a békefolyamat újraindításának egyik feltételéül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik