Nagyvilág

Vádat emelnek a megvert nyitrai lány ellen

Hamis tanúzás miatt napokon belül vádat emelnek Malina Hedvig ellen – jelezte szerdán Dobroslav Trnka, Szlovákia legfőbb ügyésze. Ha a bíróság bűnösnek találja, öt év szabadságvesztésre ítélheti.

Malina Hedvig nyitrai magyar egyetemista tavaly augusztusban véresen, összeverve ment be a nyitrai Konstantin Egyetem magyar tanszékére és azt állította, hogy két ismeretlen bőrfejű azért verte meg, mert a mobiltelefonján magyarul beszélt. Az ügy nemzetközi felháborodás keltett, a magyar-szlovák viszony lehűlését vonta maga után. A szlovák rendőrség megállapítása szerint a lány csak kitalálta, hogy megverték. A legfőbb ügyész előrevetítette, hogy Malina Hedviget ezért most hamis tanúvallomás vádjával idézik bíróság elé.


A Hospodárské Noviny című szlovák gazdasági napilapnak nyilatkozó Trnka megerősítette: az illetékes kerületi ügyésztől származó hivatalos értesülése szerint a Malina Hedvig ügyvédjének ügyészségi panasza nyomán lefolytatott nyomozás, az összehasonlító szakértői vizsgálatokra alapozott bizonyítási eljárás befejeződött, ezért azt feltételezi, hogy a “Malina Hedvig elleni vádemelés a legközelebbi napokban megtörténik.”


A lap még hétfőn tájékozódott Malina Hedvig ügyvédjénél, Roman Kvasnicánál, akinek a nyomozás eredményeiről még nem volt tudomása, de mint mondta: kitart az eredeti álláspontja mellett, miszerint Malina Hedviget megtámadták. Ezzel szemben “azonban a rendőrség és az ügyészég azt állítja, hogy a magyar nemzetiségű diáklány a támadást kitalálta” – így a lap.


Szerdán megjelent írásában a Hospodárské Noviny így fogalmaz: “Az ügynek diplomáciai vonzatai is voltak, mi több, Magyarország azért lobbizott, hogy az Európai Parlamentben nyissanak vitát a területünkön történő nemzetiségi incidensekről. Robert Fico kormányfő, a Smer-SD (Irány – Szociáldemokrácia) elnöke az ügyben még az Európai Bizottság elnökénél, José Manuel Barrosónál is személyesen kényszerült magyarázkodni.”


A lap emlékeztet rá, hogy a rendőrség nem tett eleget az ügyvéd, Roman Kvasnica kérésének, aki a vizsgálat során felhasznált tárgyi bizonyítékokat szerette volna dokumentálni és szakértőkkel véleményeztetni, s hogy később a rendőrségi és az ügyészségi eljárás jogszerűségét kivizsgálandó, Malina Hedvig ügyvédje az Alkotmánybírósághoz fordult.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik