Nagyvilág

Keresik a pokolgép-autók vezetőit

Újabb tanácskozást kezdett szombat délelőtt a brit kormány válsághelyzeti tanácskozó csoportja, a COBRA azután, hogy pokolgépet találtak egy második gyanús gépkocsiban is előző este Londonban.

A rendőrség nagy erőkkel keresi azokat a személyeket, akik elhelyezték a pokolgépekkel megrakott két autót London központjában: növelték a járőrök számát az utcákon, miközben detektívek nyomoznak a tettesek után. A Scotland Yard nem kívánta kommentálni az amerikai ABC tévétársaságnak azt a jelentését, amely szerint a rendőrségnek jó minőségű tévéfelvétele van az egyik pokolgépes autó sofőrjéről.

A Sky News hírtévé értesülése szerint egy rendőr az egyik pokolgéppel megrakott autóban talált egy mobiltelefont, amivel esetleg távolról lehetett volna felrobbantani a járműben lévő robbanószerkezetet. A brit kormány egyik név nélkül nyilatkozó tisztviselője elmondta, hogy nem volt előzetes értesülésük arról, hogy az al-Kaida terrorszervezet támadást tervezett volna Londonban.

A The Times napilap arról számolt be szombati számában, hogy a rendőrség két héttel ezelőtt olyan, a nemzeti terrorelhárító biztonsági hivatal által készített dokumentumokat osztogatott különböző éjszakai bárokban, amelyek autóba rejtett pokolgépes merénylet veszélyére figyelmeztettek.

Felderítők ugyanakkor tanulmányoznak egy iszlámista internetes honlapot, amelyen órákkal az autók megtalálása előtt azt sugallták, hogy Salman Rushdie indiai származású brit író lovaggá ütése miatt támadás lesz Nagy-Britanniában.

A szélsőséges iszlámista honlapokat pásztázó amerikai székhelyű SITE hírszerző csoport azt közölte, hogy egy fórumon a következő szövegre bukkant: “Vágyik-e London az al-Kaida robbantásaira?” A szöveg úgy folytatódott, hogy “Allah útján közlöm a jó hírt, Londont találat éri majd”.

Egyelőre vizsgálják, hogy a szöveg kapcsolatba hozható-e a pénteken megtalált pokolgépekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik