Nagyvilág

Mégse várta bomba Göncz Kingát Afganisztánban

Módosította korábban kiadott nyilatkozatát a Külügyminisztérium. A korrigálás szerint nem találtak robbanóeszközt, ráadásul a miniszter amúgy sem autóval tette volna meg azt az utat Afganisztánban, melyen egy korábbi híradás szerint bombával várták volna. Göncz Kinga mindenesetre köszönetet mondott az agfanisztáni magyaroknak.

Módosította szombaton a magyar külügyminiszter ellen Afganisztánban tervezett merényletről szóló előző napi nyilatkozatát a külügyi szóvivő. „2007. július 12-én az afganisztáni Baglán tartomány PRT-parancsnoka jelentést kapott arról, hogy egy európai miniszter (vagy konvoj) ellen merényletet terveznek. A helyszínen végzett vizsgálatok ezt nem erősítették meg, a felderítők kimentek a területre, azonban jelentésük szerint robbanóeszközt – korábbi információkkal ellentétben – nem találtak” – írta Odze György a távirati irodának küldött közleményében.

A szóvivő hozzátette: ugyanakkor tévesen jelent meg a sajtóban az a hír, miszerint a magyar miniszter utazásának ezt a részét közúton tette volna meg, ilyen terv soha nem volt. A magyar külügyminiszter élete nem forgott veszélyben – áll a közleményben.

Göncz Kinga arra hatalmazta fel a szóvivőt, hogy a nyilvánosság előtt is köszönetet mondjon az Afganisztánban szolgálatot tejesítő magyar katonáknak és parancsnokaiknak, akik mindent elkövettek a látogatás sikeréért és biztonságos befejezéséért” – írta a szóvivő.

Nem tudtak részleteket

Odze György pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy merényletet próbáltak meg elkövetni egy út szélén elhelyezett robbanószerkezettel Göncz Kinga külügyminiszter ellen Afganisztánban. A delegáció hazatérése után adott tájékoztatás szerint a célzott merényletkísérletet titkosszolgálati eszközökkel sikerült megakadályozni.

A külügyi szóvivő az MTI kérdésére elmondta, hogy Göncz Kingát július 11-én, Afganisztánba érkezésének napján értesítették az ISAF, az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő hírszerzői, hogy merényletet készültek elkövetni ellene. Odze György elmondta, semmilyen részletet nem közöltek velük azon kívül, hogy a merénylet tényére figyelmeztették őket.

Vizsgálat a HM részéről


Az ügyben vizsgálatot rendelt el Szekeres Imre honvédelmi miniszter, amely a politikus elmondása szerint megállapította hogy a riasztás valószínűleg téves volt, ilyen naponta több tucat is előfordul Afganisztán északi területein, az egész országban pedig akár 100-120 is.


Szekeres Imre közölte: a magyar katonák és a NATO-parancsnokság is megvizsgálta a helyszínt, ahol semmilyen robbanószerkezetet nem találtak, a külügyminiszter biztonságban volt. Nem volt terrorfenyegetettség és veszély azon az afganisztáni útvonalon, amelyen Göncz Kinga külügyminiszter közlekedett – jelentette a honvédelmi miniszter.


Találkozók

Göncz Kinga kétnapos afganisztáni látogatása során Hamid Karzai Afgán elnökkel, Rangin Dadfar Szpanta külügyminiszterrel, Zarar Ahmed Mokbal belügyminiszterrel, valamint az afgán parlament alelnökével és a képviselőház több tagjával áttekintette a közép-ázsiai térség gondjait és Magyarország szerepét az afganisztáni újjáépítésben. Göncz Kinga tárgyalópartnerei – korábbi tájékoztatás szerint – valamennyien méltatták az Afganisztánban kezdeményezett magyar civil programokat és a magyar részvételt a Baglán tartománybeli újjáépítésben.

A magyar diplomácia vezetője csütörtökön – afganisztáni útja második, zárónapján – felkereste a Baglán tartományban magyar vezetéssel működő Tartományi Újjáépítési Csoportot (PRT), és megbeszélést folytatott Mahamad Alam Iszakzaj tartományi kormányzóval is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik